Hlavní obsah

Novák vysílá do boje ženský rychlobruslařský tým

Calgary/Praha

Kouč české rychlobruslařské reprezentace Petr Novák naplňuje svoje slova skutky. Na Světovém poháru v Calgary pošle do boje ženský tým ve složení Martina Sáblíková, Karolína Erbanová a Nikola Zdráhalová. „Zkusíme to, vidina olympijského Soči je i v tomto směru lákavá,“ přiznal zkušený trenér.

Foto: Petr Horník, Právo

Rychlobruslařský trenér Petr Novák

Článek

„Většinu ze šesti kol potáhne Martina, na jedno či dvě ji vystřídá Karolína. Sedmnáctiletou Nikolu necháme v háku,“ prozradil taktiku před nedělním pozdně večerním bojem. „V Soči pojede osm družstev a my bychom rozhodně nemuseli být poslední. Má to ale jeden háček. Nikola musí zajet limit pro olympiádu. Na třech kilometrech začala časem 4:20,20, což je o dvacet sekund lepší, než s jakým limitem do Calgary přiletěla. Olympijský limit je ale o pět sekund rychlejší. Věřím, že ho zvládne,“ přál si Novák.

„V každém případě je to vklad do budoucnosti. Připraveny už mám další talenty. Není daleko doba, kdy české rychlobruslařky mezi sebou budou jezdit kvalifikace o starty na Světových pohárech, protože budeme mít víc závodnic než míst na startovní listině,“ dodal spokojeně.

Bronz Sáblíkové kouč nečekal

Radost mu udělala v Calgary stříbrem na tři kilometry a bronzem na patnáctistovce Martina Sáblíková. „Zúročila výborně přípravu. Přitom na tři kilometry vedla brzy nad Němkou Beckertovou a v závěru už jela sama, což není nejlepší, pokud bojujete o co nejrychlejší čas. S vyrovnanou závodnicí to jde lépe. Ale o tom, že skončí na stupních, jsme nepochybovali,“ konstatoval kouč.

Na patnáctistovce dokonce vytvořila nový český rekord 1:54,44 min. „Před závodem jsme si říkali, že to bude dobré, když se vejde do šestky. Když pak zajela český rekord už v šesté dvojici, čekali jsme, co ostatní soupeřky. O vedení přišla až po předposlední dvojici, ale to už jsme věřili, že na bednu se vejde,“ říkal spokojeně Novák s tím, že Sáblíková se patnáctistovce věnuje velmi pečlivě a dostává se do formy, jakou na této trati měla před pěti roky a pak na olympiádě ve Vancouveru. Další zlepšení české rychlobruslařské královny čeká koncem následujícího týdne v Salt Lake City.

Méně spokojený už byl s výkony Karolíny Erbanové, hlavně na pětistovce. „Umí ji rychleji, sama to ví a také nebyla s dosaženými časy spokojená. Ale v olympijské sezóně rozhodně není sprint její hlavní disciplínou. Soustředí se především na kilometr a patnáctistovku. Tam má naděje na dobré výsledky mnohem větší. Z pomalého rozjezdu Karolíny nedělám unáhlené závěry. Loni také začínala pomaleji, a pak zrychlila až na stupně vítězů,“ zdůraznil Petr Novák.

Reklama