Hlavní obsah

Tyson šokuje: Používal jsem falešný penis a kokain poprvé vyzkoušel v jedenácti

Londýn/Praha

Příští týden vychází ve Velké Británii kniha s názvem Nepopíratelná pravda, v níž se boxerská legenda Mike Tyson ohlíží za svými eskapádami, kterými si v boxerském i soukromém životě prošel. Deník The Telegraph uveřejnil některé pasáže, v nichž dnes sedmačtyřicetiletý Američan popisuje mimo jiné svou závislost na drogách a alkoholu nebo i způsob, jakým se snažil obcházet dopingové kontroly.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý boxerský šampión Mike Tyson u příležitosti prezentace své autobiografie v New Yorku.

Článek

Železný Mike, jak se Tysonovi přezdívalo, přiznává, že už jako malé děcko poprvé ochutnal alkohol, později užíval marihuanu a už v jedenácti letech také vyzkoušel kokain. Ten pak ostatně bral i před některými zápasy. Pod jeho vlivem byl i v roce 2002 na tiskové konferenci před soubojem s Lenoxem Lewisem. „Ztratil jsem hlavu. Prohlédl jsem si toho hajzla očima a chtěl ho trefit," vzpomíná na jedenáct let starou událost, která skončila v přímém televizním přenosu rvačkou a Tysonovým kousancem do Lewisovy nohy.

Bývalý mistr světa v těžké váze zároveň popisuje, jak přítomnost drog skrýval před dopingovými kontrolory. Před testy si vždy od svého realizačního týmu vzal falešný penis, který byl naplněn močí někoho jiného. Dlouho mu to vycházelo, v roce 2000 mu ale po souboji s Andrewem Golotou byla udělena pokuta 200 000 dolarů za užití marihuany. Nenašel totiž nikoho z týmu, a tak na kontrolu musel zamířit bez své „vychytávky".

V roce 2004, když se pokoušel o jeden z mnoha svých návratů, to však s drogami přehnal. Proti Britu Dannymu Williamsovi je užil jen krátce před začátkem a kvůli zpomaleným reakcím utrpěl nečekanou porážku. „Historie válek je historií drog. Všichni velcí generálové a válečníci byli pod jejich vlivem," tvrdí Tyson.

I přesto však závislosti na drogách a alkoholu, kvůli kterému byl prý letos v srpnu blízko smrti, lituje. Chystaná kniha by mu měla pomoci z finančního dna, do kterého se dostal, třebaže v dobách své největší slávy pobíral za každý zápas desítky miliónů dolarů.

Dílko bývalého šampióna však nadzvedlo ze židle promotéra Franka Warrena, který zvažuje podání žaloby. "Nevím, jestli tomu vůbec věřím, nebo jestli je to jen součást kampaně pro prodej knihy," prohlásil Warren pro BBC. "Ale jestli je to pravda, tak jde o hrubé porušení smlouvy," dodal s tím, že jeho osobně Tysonova odhalení znechutila.

Reklama