Hlavní obsah

WADA přitvrdila hru. Od roku 2015 budou sportovci pykat za doping čtyři roky

Dopující sportovce stihne od 1. ledna 2015 tvrdší trest. Při přistižení nedostanou zákaz startů na dva, ale rovnou na čtyři roky. Na konferenci v Johannesburgu to schválila Světová antidopingová agentura WADA.

Foto: Profimedia.cz

Americký sprinter Tyson Gay a jeho jamajský soupeř Asafa Powell také v minulosti neprošli dopingovou kontrolou.

Článek

Předseda WADA John Fahey oznámil, že výkonný výbor schválil změny jednohlasně. Za první provinění bude podle nového kodexu následovat čtyřletý zákaz startů a automatické vyloučení z olympijských her. WADA zpřísní i svůj přístup k podezřelým lékařům, trenérům a sportovním svazům. Navíc se zkrátí období, během něhož sportovec může zmeškat tři dopingové testy, z 18 měsíců na jeden rok.

Trest i za deset let

Prodlouží se naopak doba, po kterou mohou antidopingové agentury skladovat získané vzorky z osmi na deset let. Rozšíří se tak možnosti zpětného testování s využitím nových technologií a sportovci mohou být potrestáni až deset let poté, co se podrobí odběru.

Kodex počítá i s pružnějším přizpůsobením trestů pro ty, u nichž antidopingové autority uznají, že užili zakázanou látku neúmyslně například v potravinovém doplňku a pro ty, kteří budou s vyšetřovateli spolupracovat. Mírnější postih připadá v úvahu i v případě užití rekreačních drog, jako je například marihuana.

WADA rovněž doporučí jednotlivým sportovním svazům, jaké testy by měly provádět. "Nemá smysl, aby například šachová federace dělala testy na lidské růstové hormony," řekl Fahey.

Zavedení čtyřletého trestu podpořil tento týden v Johannesburgu i předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. "Ochrana čistých sportovců musí být naším hlavním cílem," prohlásil německý funkcionář, jenž se přimlouval i za větší investice do výzkumu a inovací testů a technologií.

Změna antidopingového kodexu přišla dva roky od poslední revize. Během této doby sportovním světem otřásl dopingový skandál amerického cyklisty Lance Armstronga, který přiživil volání po účinnějším boji s dopingem. Podle údajů WADA odhalí jen necelé procento provedených testů abnormální hodnoty. Od vzniku agentury v roce 1999 přitom počet každoročních kontrol vzrostl ze 150.000 na 250.000.

Reklama