Hlavní obsah

Rychlobruslařka na krátké dráze Novotná má olympijskou jistotu

Rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná se kvalifikovala na olympijské hry v Soči. Česká jednička si výsledky v závodech Světového poháru v Turíně a Kolomně zajistila umístění v elitní třicítce na tratích 1000 a 1500 metrů. Definitivní jistotu olympijského startu ale získá Novotná až v polovině prosince, kdy Mezinárodní bruslařská unie (ISU) zveřejní seznam účastníků her.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rychlobruslařka Kateřina Novotná na ruzyňském letišti před odletem na OH do Vancouveru.

Článek

"Stejně jako ostatní země jsme si to ale již spočítali a vyšlo to. Kvalifikovala jsem se. I když oficiální výsledky vyjdou až za měsíc," řekla Novotná. ISU plánuje zveřejnit seznam účastníků 21. prosince.

Na postupu Novotné nic nezmění ani nedělní výsledky v Kolomně, kde se uzavře program letošního Světového poháru. "Už se dojíždí jen koncové závody, od čtvrtfinále výše. Půjde jen o to, jak se to zamíchá vepředu. Lidi na konci jsou ale známí," uvedla devětadvacetiletá reprezentantka, která se může těšit na čtvrtou olympiádu. Startovala už v Salt Lake City, Turíně i Vancouveru.

Evropská šampionka z roku 2010 před sezónou předpokládala, že k postupu do Soči bude potřebovat v Turíně nebo Kolomně postoupit do čtvrtfinále, což se jí ani jednou nepodařilo. Přesto se kvalifikovala.

V Soči na dvou delších tratích

"Na obou závodech startovalo hodně lidí, takže se někdy jezdily předpředrozjížďky. Takže jsem na tisícovce dvakrát postoupila a dostala jsem se jen do rozjížďky, kde jsem skončila 26., což bodově stačilo, abych se kvalifikovala," vysvětlila Novotná.

Rodačka z Benátek nad Jizerou se v Soči představí v závodech na 1000 a 1500 metrů, na nejkratší pětistovce se ji postoupit nepodařilo. "S tím jsem ale celkem počítala, letos mi moc nejde a nedařilo se mi postupovat mezi třicítku. Dvě delší tratě jsou pro mě důležitější," uvedla Novotná, která se v pondělí vrátí do Česka a začne se připravovat na olympiádu.

Ještě před hrami ji ale čeká start na lednovém mistrovství Evropy v Drážďanech. "Teď začne druhá část přípravy, ta hlavní. Abych se dostala do maximální formy na konec ledna, na únor. Budeme doma, žádné soustředění nebo výjezdy nechystáme. Zavřeme se na zimáku v Benátkách nad Jizerou a budeme trénovat tam," dodala Novotná.

Reklama

Související témata: