Hlavní obsah

Sáblíková trenéra Nováka vyděsila, ale v Astaně pojede

Karel FeltPrávo

Trenéra českých rychlobruslařek Petra Nováka hned tak něco nevyvede z rovnováhy. Když ale na sobotní patnáctce v Salk Lake City jeho svěřenkyně Martina Sáblíková vzdala, pořádně to s ním otřáslo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková (vpředu) na letišti Václava Havla po návratu ze Salt Lake City.

Článek

„V první chvíli mě to hodně vyděsilo. Když jsem viděl, že Martina balí patnáctistovku, kterou sice neodstartovala nejlépe, ale rozjela to znovu na hranici českého rekordu a najednou skončí, bylo mi v tu chvíli zle. Jela fakt nádherně, a najednou tohle. Naštěstí to není tak hrozné, jak to zprvu vypadalo," orosil se ještě po návratu do Prahy.

Začne na rotopedu

Ale hned se vrátil do své optimistické roviny. „Uvidíme, jak se vyvine léčení. Martina začne zvolna trénovat, nejdřív na rotopedu. V každém případě odjedeme do Berlína, kde budeme trénovat na ledě. Do Astany by se Martina měla dát do pořádku. Odletí tam a uvidíme na místě. Doktor Petr Krejčí říkal, že v třísle může být milimetrová prasklinka a chce to tak šest dní klidu. Víc než půlku už máme za sebou,“ pravil.

Pro závod na pět kilometrů, v němž Sáblíková už několik let nenašla přemožitelku, má připraveno několik variant. „Martina má v hlavě nastaveno, že znovu může vyhrát celkově Světový pohár. Pokud by její zdravotní stav nebyl ideální, věřím, že ji dokážu přesvědčit, aby jela opatrně. V Astaně se jede pět kilometrů a startovat bude jen dvanáct závodnic. I za dvanácté místo je dost bodů, takže i kdyby závod odjela pomalu, nebylo by celkové prvenství ve Světovém poháru ztracené,“ naznačil plány na blížící se závod Novák.

Možná bude jen kroužit

Má připravenu i taktiku. „Jak na tom Martina je, ukáže trénink. Když nebude cítit bolest, do závodu ji pustím. Nemusí ho rozjíždět nijak drasticky rychle, klidně o sekundu pomaleji než obvykle. Když se pak rozjede, může to stačit na dobré umístění,“ má spočítáno.

Zbytečné riziko Novák odmítá. „Samozřejmě, že vrcholem sezóny je olympiáda. Ale za těch osm let, co Martina stojí rok co rok na nejvyšším stupínku, si říkám, že když je forma, a trochu to jde, tak je třeba tu šanci využít. O tom, že by vůbec do Astany nejela, neuvažuji. Mám zkušenost, že když závod vynecháme, aby se něco nestalo, stane se doma něco jiného. Pak bych si vyčítal, že jsme měli jet do Astany. Už se mi to párkrát vymstilo. Máme víc než týden, abychom se rozhodli. Pokud se nestane nic nepředvídaného, na třetí závod poletíme a Martina bude startovat,“ zdůraznil trenér.

Zdravotní problémy Sáblíkové na začátku sezóny se staly za poslední roky koloritem. Trenér se jen usmál: „Letos už to vypadalo, že po tvrdé přípravě se nic nestane. Martina všechno zvládla bez problémů, hned v úvodu měla formu. A pak přijde takové zranění. Ale nebyla v zámoří jediná. Pět závodníků odstoupilo v podstatě kvůli stejným problémům. Všichni za sebou mají tvrdou přípravu, a tohle se občas stane. K tomu se pak přidají i virózy. Strašák zranění visí ve vzduchu vždycky. S tím se musí počítat, ale nesmíme na to myslet,“ dodal Petr Novák.

Reklama