Hlavní obsah

Sáblíková vyrazila Sama proti času

Praha

Čas má spočítaný doslova na minuty. Po návratu ze Salt Lake City se rychlobruslařka Martina Sáblíková doma zastavila doslova na pár hodin, protože koncem týdne už chce brázdit led berlínského oválu a chystat se na pokračování Světového poháru v kazašské Astaně. Zranění třísla k její radosti postupně odeznívá, takže by v cestě za dalšími olympijskými triumfy v Soči nemělo nic bránit.

Foto: Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková představila svou autobiografii v knihukupectví Luxor.

Článek
Fotogalerie

Ve středu večer si našla pár desítek minut, aby v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí pokřtila svoji biografii Sama proti času. Mnohem dřív, než došlo ke slavnostnímu křtu, se vinula dlouhá fronta zájemců, toužících knížku zhodnotit i autogramem její hlavní hrdinky.

„Není to první knížka o mně, ale tahle je mnohem víc se mnou. Říkám v ní věci, které jsem dosud nevyslovila nejen na veřejnosti, ale spoustu z nich jsem nosila jen v hlavě. Nepřipouštím si moc lidi k tělu a trvá delší čas, než k němu získám opravdu velkou důvěru. Navíc se o svoje vnitřní pocity dělím velmi zřídka,“ říkala s knížkou v ruce nejlepší světová rychlobruslařka současnosti na dlouhých tratích.

Kmotrem čertík z Princezny ze mlejna

Autorka knihy, publicistka Radka Červinková, její slova potvrdila: „Velmi obezřetně si vybírá, koho pustí do svého království. Když to výsostné právo někomu udělí, pak mu nechá nahlédnout do svého nitra a prozradí spoustu zajímavých okamžiků a pocitů, které před mikrofony a kamerami neříká,“ prozradila Radka Červinková s tím, že spolupráce s Martinou byla zajímavá a pro ni jako novinářku i poučná.

Za kmotru si rychlobruslařka vybrala svoji oblíbenou postavu z pohádek Princezna ze mlejna, „malého, ale šikovného" čertíka - herečku Yvettu Blanarovičovou. „Pozvání mě potěšilo. Jsem už zvyklá na to, že o Vánocích můj ksicht kouká všude," pravila s úsměvem kmotřička a dodala: „O nás hercích se říká, že jsme známí až po Rozvadov. Myslím si, že bychom měli držet palce a vážit si všech, kteří dokážou naši malou zemi propagovat v zahraničí."

Idol se stal kamarádkou a sen se naplnil

Knihu vydala Mladá fronta a. s. a stojí 299 korun. Na 184 stranách je spousta unikátních fotografií z archivu Martiny Sáblíkové.

Nečekejte žádný bulvár, ale příjemné počtení a poutavé vyprávění například o tom jak... „V jedenácti letech jsem viděla olympiádu v Naganu 1998 a zatoužila jsem jednou na olympiádě startovat. O čtyři roky později jsem sledovala s obdivem úspěchy Claudie Pechsteinové v Salt Lake City, která vyhrála tři a pět kilometrů, a zatoužila jsem také vybojovat zlatou medaili. V Turíně 2006 už jsem stála na startu a na pět kilometrů jsem skončila čtvrtá. S Claudií jsem se skamarádila. Za další čtyři roky ve Vancouveru už jsem si splnila i ten největší dětský sen - vyhrála jsem zlatou medaili na tři a pět kilometrů a přidala k tomu ještě bronzovou na patnáctistovce...“

Reklama