Hlavní obsah

Z kosmu do hlubin. Olympijská pochodeň má za sebou ponor na dno Bajkalu

Po předávce v otevřeném vesmíru se olympijská pochodeň na cestě do Soči ocitla na dalším unikátním místě - na dně nejhlubšího světového jezera Bajkalu.

Foto: ČTK/AP

Olympijské pochodně se v uplynulém týdnu ujali také otužilci, kteří s ní plavali v řece Amur.

Článek

Se třemi speciálními pochodněmi, které mohou hořet i pod vodou, se ponořili asi 50 metrů od břehu do hloubky 23 metrů profesionální potápěč Nikolaj Rybačenko, televizní moderátorka Jekatěrina Andrejevová a místopředseda organizačního výboru her v Soči Alexandr Vronskij. Teplota vody byla asi tři stupně Celsia.

Další zajímavou zastávkou olympijské štafety bude vrchol Elbrusu, nejvyšší hory Kavkazu. Štafeta s pochodní absolvuje nejdelší pouť v historii zimních her, která měří 65 tisíc kilometrů.

Rusové dostanou za zlato v Soči v přepočtu 2,5 miliónu korun

Ruští sportovci obdrží za vítězství na únorových olympijských hrách v Soči prémii čtyři milióny rublů (zhruba 2,5 miliónu korun). Stříbrné medaile budou odměněny částkou 2,5 miliónu rublů (1,5 miliónu korun) a za bronz dostanou 1,7 miliónu rublů (milión korun). Informoval o tom dnes web ruské vlády.

Finanční odměny pro ruské olympioniky jsou stejné jako před letními hrami v Londýně.

Před minulou zimní olympiádou ve Vancouveru došlo k výraznému zvýšení prémií o více než polovinu - za zlato měli Rusové slíbeno 100 tisíc eur (tehdy 2,6 miliónu korun). Později však vláda rozhodla, že stejně vysoké odměny budou vyplaceny v dolarech, čímž klesly na 1,8 miliónu korun. Přibyl však bonus v podobě luxusního auta.

Hry v roce 2010 skončily pro ruskou výpravu neúspěchem, když získala v Kanadě jen tři zlaté medaile a celkem 15 cenných kovů. Původně Rusové očekávali devět zlatých a zhruba 40 medailí. V únoru na domácí půdě budou chtít až 11. místo v medailovém pořadí zemí výrazně vylepšit.

Reklama

Související témata: