Hlavní obsah

Loudín už s rychlobruslením skončil a šel do práce. Teď pojede bojovat na olympiádu

Rychlobruslař na krátké dráze Vojtěch Loudín si v polovině listopadu vybojoval účast na olympijských hrách v Soči, i když na začátku loňského roku ukončil aktivní kariéru a začal chodit do práce. Po půl roce jej ale trenéři přesvědčili, aby alespoň po zaměstnání začal opět trénovat a vrátil se k závodům. Letos se Loudín rozhodl opět vše obětovat sportu a před dvěma týdny mohl v Kolomně oslavit největší úspěch dosavadní kariéry.

Foto: ČTK

Rychlobruslař Vojtěch Loudín uzavírá závodní pole.

Článek

"Určitě je to splnění snu, strašně moc jsem si to přál. Udělal jsem pro to vše, maximum. Odešel jsem z práce, trénoval dvakrát denně a nakonec to vyšlo. Jsem za to rád," řekl Loudín.

Moc přitom nechybělo a třiadvacetiletý rychlobruslař by už vrcholově nezávodil. "Půl roku jsem nebruslil a jen jsem pracoval. Trošku mi to ale chybělo a ozvali se mi trenéři, jestli bych to nechtěl zkusit alespoň po práci. Tak jsem chodil do práce a hned na trénink, asi půl roku. Od Nového roku to ale už nešlo skloubit, tak jsem odešel z práce," přiznal Loudín, který se mohl sportu věnovat jen díky otcově finanční podpoře. "Říkal jsem si, abych toho jednou nelitoval, že jsem to aspoň nezkusil bojovat o olympiádu," uvedl.

V závodech Světového poháru v Turíně a v Kolomně, které byly kvalifikační, si zajistil olympijskou účast na trati 1500 metrů. "Účast na kilometru mi utekla o tři místa, což je škoda. Ještě ale tajně doufám, že by se to mohlo podařit. Bude záležet na národních olympijských výborech, zda tam pošlou závodníky. Někteří nemusejí splnit jejich vlastní podmínky. Je ale pravda, že tři místa jsou dost," uvedl Loudín. Jasno by mělo být nejpozději 21. prosince.

Po Soči světový šampionát

Momentálně Loudín stejně jako druhá česká olympionička Kateřina Novotná trénuje v Benátkách nad Jizerou a chystá se na lednové mistrovství Evropy v Drážďanech. Poté jej čeká start v Soči a na závěr sezóny světový šampionát. Co bude dál, neví. Je totiž možné, že poté se short trackem opět skončí.

"Táta mě další čtyři roky nemůže financovat. Teď, po vyjetí olympiády, jsem dostal od ministerstva vnitra odboru sportu poloviční úvazek. Ale do dubna. Uvidím, jestli mi poté prodlouží smlouvu," dodal Loudín, jehož nejlepším individuálním výsledkem je 11. místo na patnáctistovce na MS v roce 2009.

Reklama

Související témata: