Hlavní obsah

Caban zaútočí na Everest z druhé strany

Václav ProcházkaPrávo

Pohled z vrcholu nejvyšší hory světa si chce znovu dopřát Miroslav Caban. A s ním i pět dalších horolezců, nováčků v boji o zdolání Mt. Everestu (8850 metrů nad mořem). Caban, dobrodruh a cestovatel pocházející ze Slovenska, ale léta žijící na Moravě, vyrazí jinudy než před třemi roky, kdy postupoval skalnatou cestou z Tibetu. Teď to zkusí z jihu, z Nepálu.

Foto: www.xmurillo.com

Mount Everest (8850 m).

Článek

"Není tolik lidí, kteří by to zvládli z obou stran," říká Caban, čtvrtý český občan, kterému se po Sulovském, Jarošovi a Noskovi na Everest povedlo vystoupat bez kyslíkového přístroje.

Lákají ho jedinečnosti. Nejvyšší hory kontinentů se staly jeho cílem v minulých měsících. V únoru zdolal poslední z nich - australský vrchol Mt. Kosciuszko (2229 metrů nad mořem). Za sebou má i úspěšný pokus o vylezení na severoamerický Mt. McKinley (6195 m), zdánlivě lehký výstup na evropský Elbrus (5642 m), kde si ale při návratu paradoxně zlomil ruku, africké Kilimandžáro (5963 m), mrazivou cestu na antarktický Mt. Vinson (4897 m) a také na jihoamerickou Aconcaguu (6968 m).

Sérii zvanou ,Seven Summits' touží ještě vyzdobit. Zdoláním Everestu by se stal po Britovi Salterovi teprve druhým člověkem, který by zvládl zdolat všech sedm hor během jediného roku. A bez kyslíkového přístroje, pomůcky, jež dává výkonu jiný rozměr. Caban by o tom mohl vyprávět. "Na Everest leze 96 procent lidí s kyslíkem, je to snazší. Z výkonu to ubírá 2000 metrů. Bez kyslíku v 8000 přemýšlíte jako desetileté dítě. A například z pádu do třicetimetrové hloubky si nic nepamatuju. Tělo reaguje, jak je zvyklé, ale pomalu."

Vede pět kamarádů

Teď na nejvyšší horu světa vede i pět známých, jejichž touha hrála roli, když plánoval svůj další horolezecký program. "Kamarádi po mně chtěli, abych je vzal na nějakou ,lepší' osmitisícovku a Everest je nejlepší," připomíná čtyřicetiletý horolezec a těší se na cestu z jihu, kterou dosud neabsolvoval. "Je ledová, to je něco pro mě na rozdíl od Tibetu, kde jsou skály, po kterých v mačkách chodím nerad."

První možnost dosažení cíle se podle něj rýsuje v období mezi 15. a 19. květnem, kdy se podle statistik na Everest dostalo nejvíce horolezců bez kyslíku. Další šance může být o deset dnů později. "Nahoru by rádi všichni. Chceme zabránit třenicím, které někdy propuknou, když postupuje třeba jen dvojice, stany ve výškových táborech budeme stavět pro všechny," předpokládá Caban.

Z výpravy, která do Nepálu odletí 28. března, se o vrchol budou pokoušet i Viktor Pustai, Jaromír Fukala, Petr Dvorský, Marek Lukáš a Jiří Vaněček. Expedice má stát přibližně tři a půl miliónu korun. Caban je zvyklý dobývat nejen výšiny, ale i sponzory. Předešlé cesty na sedm vrcholů ho stály dva a čtvrt miliónu. "Sehnat sponzory je těžší než zdolat Everest," soudí.

Některé z kolegů s sebou bral na minulé cesty. Zkoušel s nimi i trénovat, i když realitu osmitisícové výšky těžko lze napodobit. I pád do trhlin testovali. "Jsem s nimi víc než s manželkou," podotýká s úsměvem Caban.

Ve výpravě je i žena: lékařka Kristina Höschlová. Ta ale nemá zaplacené povolení k výstupu, které stojí 10 000 dolarů na osobu. "Zato má zkušenosti z hor," připomíná Caban. Loni v létě byla i u tragických události v Ťan Šanu. "Má zvláštní intuici. Před katastrofou odešla z tábora, jako by něco tušila," líčí Caban. Pak už jen vyhrabávala kluky z laviny. "Budu ji sledovat, a když půjde pryč, půjdu taky."

Reklama

Související témata: