Hlavní obsah

Nový test odhalil zhruba v každém desátém starém vzorku steroidy

Curych

Nové dopingové testy na steroidy pomohly německé laboratoři v Kolíně nad Rýnem odhalit za poslední rok 266 pozitivních vzorků. Další se mohou objevit v blízké době, neboť stále probíhá zpětné prověřování starších materiálů. Podle zástupců laboratoře je pozitivních přibližně deset procent z prověřovaných vzorků.

Foto: Maryse Alberti, ČTK/AP

Bývalý cyklista a dopingový hříšník Lance Armstrong.

Článek

Výsledky zveřejnil vědecký pracovník laboratoře Hans Geyer na antidopingové konferenci pořádané mezinárodní fotbalovou federací FIFA. "Bylo to pro nás překvapení, nečekali jsme jich (pozitivních výsledků) tolik," řekl Geyer. Přistižení sportovci prý patřili především mezi atlety, vzpěrače a zápasníky. Všichni byli nahlášeni Světové antidopingové agentuře WADA a příslušným federacím.

Kolínská laboratoř využila v Rusku vyvinutou metodu, s jejíž pomocí je možné odhalit steroidy i v menším množství ještě asi půl roku poté, co je sportovci užili. Ve 184 případech test detekoval látku stanozolol, 82 vzorků vykázalo přítomnost turinabolu, jehož orální užívání bylo rozšířeno v dobách NDR.

Mezi prověřované vzorky budou patřit i ty, které byly odebrány při zimních olympijských hrách v Turíně. Jejich otestování novou metodou si podle informací německé televize ARD objednal Mezinárodní olympijský výbor.

Reklama

Související témata: