Hlavní obsah

Martinu jsem pokáral za přepálený začátek, jinak byla super, liboval si trenér Novák

Astana/Praha

Tři roky neokusila Martina Sáblíková hořkost porážky na pětikilometrové trati. V Astaně stanovil trenér Petr Novák taktiku, s níž se i přes problémy s poraněným levým tříslem, dalo vyhrát. Česká ledová královna to v bitvě s letos vynikající Němkou Pechsteinovou dokázala a kouč pro ni měl jen slova chvály, i když...

Foto: Petr Horník, Právo

Rychlobruslařský trenér Petr Novák.

Článek

Martina Sáblíková rozjela závod poměrně rychle. Neměl jste obavu, že to nemusí její poraněné levé tříslo vydržet?

Nebál, ale opravdu začala oproti naší úmluvě rychleji. Měla rozbíhat za 23 sekund a závod rozjela o dvě sekundy rychleji. Brzy se ale zklidnila, tedy bolest ji vrátila do reality. Začala nohu šetřit.

Ubrzdit není jednoduché. Cítil jste před závodem, že do toho dá jako vždy všechny síly?

V tréninku jezdila velmi dobře, dokonce to vypadalo, že by mohla překonat rekord dráhy, který byl nad hranicí sedmi minut. Martina je bojovnice a chtěla porazit Claudii Pechsteinovou. Tři roky na pětce neprohrála a nechtěla o tuhle sérii přijít. Dohodli jsme se na taktice, že pojede disciplinovaně, nepůjde do zbytečného rizika. Plán nakonec dodržela a závod si kontrolovala, ale bylo vidět, že chce vyhrát.

Křičel jste na ni hodně?

Nebyl důvod. Kromě toho začátku jela v pohodě. Jen jsem ji hlásil časy. Držela se Pechsteinové, aby neztratila kontakt. Když zjistila, že to jde, zvýšila rozumně tempo a předjela ji s naprostým přehledem. Dokonce si utvořila náskok, aby nemusela v závěru spurtovat. Pechsteinová umí závěrečné útoky velmi dobře. Byl jsem s Martinou velmi spokojený, dodržela, co jsme si řekli.

V cíli vypadala, že dál už neujede ani kolo...

No vidíte a mně říkala, že síly má a mohla by jet dál. Tříslo ji ale bolelo, protože neobjela celý ovál a sundala brusle.

Vy jste čekal, že by mohla vyhrát?

Věřil jsem jí. Dokázala to, aniž zbytečně riskovala. Pro ni je tenhle úspěch na první pětce v této sezóně i obrovským psychickým povzbuzením. Dosáhla jubilejního třicátého vítězství v závodě Světového poháru ve chvíli, kdy nebyla úplně zdravá. Ukázala, že to má v hlavě perfektně srovnané. Je hodně silná, tohle by hned tak někdo nepředvedl. Jediná tu jela pod sedm minut. K tomu není co dodat. Smekám.

Takže jste ji v cíli nic nevytknul?

Martinu jsem pokáral za přepálený začátek. Mohla jet pomaleji a víc pošetřit třísla. Jinak jsem ji pochopitelně poděkoval. Bylo to super.

Nemáte obavu, že nakonec může na svůj výkon doplatit?

Věřím, že ne, i když mi večer napsala, že nemůže spát, protože ji tříslo bolí. V sobotu se může vyspat, do kolika hodin bude chtít, protože jiný závod tu nepojede. Může jít na rotoped, ale na led nepůjde dřív, než v neděli. Možná až v Berlíně, kam letíme v pondělí a v pátek se tam jede trojka.

Ta je asi namáhavější, myslím z hlediska třísla, než pětka...

Přesně tak, je to jiný záběr, jiná frekvence, jiné tempo. Uvidíme, jak na tom bude, ale věřím, že se dá dohromady. Máme tu kvalitní regenerační prostředky.

Jak jste byl spokojený s pětistovkou Karolíny Erbanové?

Jela výborně. Třinácté místo je nejlepší v této sezóně. Loni začínala podobně, tedy pomaleji, ale postupně šla nahoru, až se dostala do desítky. Letos to vypadá obdobně. Jela rychleji, než například v Calgary, kde je rychlejší ovál. Na stovku si vytvořila osobní rekord 10.75 sekundy.

Co vaše svěřenky ještě v Astaně čeká?

Karolínu v sobotu patnáctistovka, také druhá pětistovka a kilometr. Hlavně na téhle trati by se měla ukázat. Nikola Zdráhalová pojede patnáctistovku. Od té ale nic nečekám, ta už si svoje splnila v zámoří.

Reklama

Související témata: