Hlavní obsah

České ženy chtějí na Everestu přepsat historii

PRAHA

Odvážný plán si vzali do hlavy horolezci z týmu Himalaya 8000. Šestičlenná výprava chce zaútočit na nejvyšší horu světa Mount Everest Hornbeinovým kuloárem, což dosud nedokázala žádná žena. V české výpravě jsou hned dvě.

Foto: internet

Mt. Everest (8850 m).

Článek

Soňa Boštíková a Lucie Oršulová budou mít konkurentky v rakouskoněmecké výpravě, která si pro tuto cestu vybrala stejný termín a také čítá jednu ženu.

"Ale oni se předtím chystají ještě na jeden vrchol, takže je možné, že když oni budou útočit na Mt. Everest, my už budeme na cestě dolů," doufá šéf výpravy Josef Šimůnek. Tým Himalaya 8000 už má za sebou devět expedic na osmitisícovky, na pěti z nich se jeho členům podařilo dosáhnout vrcholu.

Boštíková s Oršulovou bojují nejen o světové prvenství, ale i o domácí. V případě úspěchu by se staly prvními Češkami na vrcholu Mt. Everestu. Třiatřicetiletá Boštíková má už za sebou i výstupy na vrcholy hor Mt. McKinley, Makalu a Lhotse. "Jsem trochu nervózní, ale strašně se těším," vykládá horolezkyně.

Vedle obou žen a Šimůnka jsou dalšími členy expedice Ivan Foltýn, Josef Morávek a Petr Hnojna. "Každý si musel sehnat osobního sponzora, který mu uhradí náklady," přibližuje podmínky Šimůnek. Cena pro jednoho účastníka se pohybuje kolem 300 tisíc korun.

Kolika členům výpravy se podaří vystoupit na vrchol, se podle Šimůnka plánovat nedá: "Ideální by bylo, kdybychom uspěli všichni. Ale uvidíme, koho k sobě hora pustí," říká.

Hornbeinovým kuloárem zatím prošlo sedm expedic

Výprava se v pátek přesune do nepálského Káthmándú, 13. dubna má v plánu rozbít základní tábor ve výšce 5300 m. Nejpozději poslední květnový den pak výprava musí dosáhnout vrcholu ve výšce 8850 m. "Kvůli tektonickým pohybům se hora zvyšuje rychlostí růstu lidských nehtů," vysvětluje Šimůnek, proč se nyní udává číslo o dva metry vyšší než dříve.

Hornbeinův kuloár je v severní stěně nejvyšší hory světa. "Je to jedna z nejtěžších cest, zvládlo ji zatím jen sedm výprav," upozorňuje Šimůnek. Jediné, čeho se účastníci výpravy obávají, je počasí. "Zatím jsme s ním nenašli společnou řeč," usmívá se Šimůnek.

"Ale díky technice budeme mít k dispozici výhledy vždy na dva dny, které bývají přesné," dodává. Cesta bude fyzicky velmi náročná. "Každý se vrátíme zhruba o deset kilogramů lehčí," předpokládá. Na nějaký speciální fyzický trénink ale nebyl čas. "Každý především musel zabezpečit fungování domácnosti i zaměstnání, když teď na tři měsíce odjíždí," říká Boštíková.

Pobyt výpravy v Himálaji budou moci sledovat i čeští diváci. V pořadu Snídaně s Novou by se měly každý den objevovat díky satelitnímu telefonu záběry z postupu expedice. Informace z průběhu výpravy budou i na internetových adresách www.himalaya8000.com.

Reklama

Související témata: