Hlavní obsah

Jak na švédské florbalové celebrity? S domečkem a bouřlivou kulisou

Ostrava

Jako jediná z českých reprezentantek si vydělává florbalem v zahraničí. A v případě Martiny Čapkové spojení vydělávat florbalem opravdu platí. „Dá se říct, že jsem profesionálka. Vyžívám z peněz, které dostávám od klubu,“ přiznává jediná česká vyslankyně stále převážně amatérského sportu ve švédské elitní soutěži.

Foto: Sport.cz

Florbalistka Martina Čapková.

Článek

Čapková působí prvním rokem v týmu KAIS Mora, aktuálně vedoucím celku tabulky. A tak není divu, že je ze svého působení na severu nadšená. „Hraju, tým vyhrává, co víc si můžu přát? Strašně mě baví i příprava, hra při tréninku mi dá to, co zápasy za reprezentaci,“ pochvaluje si Čapková.

Jedou si na své zlato

Třem ze svých klubových spoluhráček bude v sobotu čelit při semifinále mistrovství světa. Český tým by pro švédské favoritky podle papírových předpokladů měl být jen další zastávkou na cestě za zlatou obhajobou.

Vždyť zatím nejvyrovnanější zápas s nimi na šampionátu odehrály spolufavoritky z Finska, které ve skupině prohrály „jen“ o šest branek. „Ony si jedou na to své zlato, ale myslím, že i renomé českého florbalu u nich v poslední době trochu stouplo,“ věří Čapková.

Hráčky jako Anna Wijková či Emelie Lindströmová jsou ve Švédsku florbalovými celebritami. „Rozdávají autogramy po trénincích, žijí v jiném světě,“ vypráví Čapková.

Na tisíce diváků nejsou zvyklé

Snažení o prvotřídní senzaci v podobě historicky premiérového skalpu Švédek musí Češky podle Čapkové opřít především o defenzívu. „Ale žádnou vysunutou obranu, spíš takový malý domeček před brankou a bránit střed,“ plánuje dvaadvacetiletá obránkyně.

Druhým trumfem českého výběru by mohla být bouřlivá kulisa v ostravské hale. „Švédky jsou natolik zkušené, že se jim kolena nerozklepou, ale nás by mohla hnát k nadlidským výkonům. A když se nám začne dařit, můžou znervóznět, jsou to taky jen lidi,“ věří Čapková.

Na několikatisícové návštěvy nejsou zvyklá ani švédská esa. „U nás na ligu chodí pravidelně kolem tří stovek lidí, ale tolik se nefandí, v hale je slyšet každé slovo,“ dodává.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články