Hlavní obsah

Česko - Nový Zéland 7:6Curleři jsou po výhře nad Novým Zélandem v play off a blízko premiérové účasti na olympiádě

Füssen
Aktualizováno

Čeští curleři jsou blízko premiérovému postupu na olympijské hry. Tým vedený skipem Jiřím Snítilem prošel v dodatečné kvalifikaci ve Füssenu do play off a jedna výhra ho dělí od únorové cesty do Soči. Teoretickou šanci na play off mají i české ženy, které v pátek prohrály s Japonskem 4:7.

Foto: Jonathan Hayward, ČTK/AP

Český reprezentant Jiří Snítil.

Článek

Čeští muži v pátek nejdříve porazili Japonsko 6:5 a ve večerním utkání po dramatické koncovce i Nový Zéland 7:6. Základní část ukončili s bilancí pěti výher a dvou porážek a v sobotu je od 20:00 čeká zápas s Německem, jehož vítěz si zajistí účast na olympiádě. Poražený bude hrát v neděli od 12:30 o druhé postupové místo s vítězem utkání Korejců s Američany.

V duelu s Novozélanďany byl po devátém endu nerozhodný stav 6:6. Rozhodnutí tak padlo až posledním desátém endu, v kterém Češi získali bod. "Hráli jsme dobře, obzvláště v druhé půli. Poslední end byl pak z naší strany precizně odehraný s řadou krásných kamenů. Cítili jsme se jistě," řekl ČTK Snítil. "Hezký zápas a s pěkným bonusem, že nemusíme hrát žádný tie-break. My jsme čekali, že do něj určitě půjdeme, takže je parádní, že jsme tam přímo," dodal Jindřich Kitzberger.

Po základní části totiž měly hned čtyři celky shodnou bilanci, spolu s českým a německým týmem pětkrát vyhráli také Korejci a Američani. Češi a Němci ale měli lepší poměr vzájemných bilancí těchto čtyř týmů, a proto postoupili z 1.-2. místa.

V sobotním utkání o olympiádu se curleři těšili i na početnou podporu fanoušků, kteří jim pomohli už v pátek. "To fandění je skvělé," řekl Jakub Bareš.

České ženy mají na kontě dvě výhry a tři porážky jako Němky a jsou společně na čtvrtém místě. Japonsko a Čína už mají jistý postup do play off a na třetím postupovém místě je zatím Norsko. V sobotu musí český tým vedený Annou Kubeškovou porazit Lotyšsko, aby se mohl teoreticky na třetí místo posunout.

Dodatečná kvalifikace pro olympijský turnaj v curlingu ve Füssenu (Německo):
Muži:
ČR - Nový Zéland 7:6
ČR - Japonsko 6:5
Německo - Finsko 8:4
Nový Zéland - Francie 8:4
USA - Korea 9:6
Německo - Japonsko 8:7
Korea - Francie 7:2
USA - Finsko 10:4.
Pořadí po základní části:
1. ČR, Německo 5 výher/2 prohry
3. Korea, USA 5/2
5. Nový Zéland 3/4
6. Francie 2/5
7. Finsko 2/5
8. Japonsko 1/6.
Ženy:
Japonsko - ČR 7:4
Japonsko - Německo 10:4
Čína - Lotyšsko 8:5
Norsko - Itálie 8:6
Čína - Itálie 9:5
Norsko - Německo 7:4.
Pořadí:
1. Čína, Japonsko 5/0
3. Norsko 3/3
4. ČR, Německo 2/3
6. Lotyšsko 1/4
7. Itálie 0/5

Reklama