Hlavní obsah

MOV bude financovat vývoj dopingových testů

Montreux

Mezinárodní olympijský výbor vloží do boje s dopingem a nelegálním ovlivňováním výsledků 20 miliónů dolarů. Polovina částky půjde do fondu, který bude financovat výzkum a vývoj nových metod dopingových testů. Dohodli se na tom členové výkonného výboru MOV na čtyřdenním zasedání ve švýcarském Montreux.

Článek

Představitelé MOV rovněž hodlají vyzvat vlády členských zemí, aby na boj s dopingem přispěly stejnou částkou prostřednictvím Světové antidopingové agentury WADA.

Druhých deset miliónů bude podle předsedy MOV Thomase Bacha investováno do boje s nelegálními sázkaři, ovlivňováním výsledků a korupcí. V této oblasti chce MOV od příštího roku úzce spolupracovat s Interpolem a plánuje spustit monitorovací program, který bude sledovat případné podezřelé sázky na olympijské soutěže.

Představitelé MOV se na schůzce rovněž rozhodli představit příští rok na olympijských hrách mládeže v Nan-ťingu premiérově soutěže na kolečkových bruslích, ve skateboardingu a sportovním lezení. Všechny tři sporty se neúspěšně ucházely o místo na olympijských hrách a podle Bacha může být mládežnická olympiáda pro nové kandidáty výbornou příležitostí k otestování.

MOV rovněž zvažuje spuštění vlastního televizního programu. Ten by v době mezi hrami nabídl prostor ve vysílání i menším olympijským sportům, které by tak mohly získat větší popularitu.

Reklama

Související témata: