Hlavní obsah

Šokovaná Kratochvílová: Chtěla bych vychovat svoji přemožitelku

Praha

To jsou paradoxy, řekl by dramatik Václav Havel. Držitelka stále platného světového rekordu na 800 m Jarmila Kratochvílová (62) přijela na středeční vyhlášení Sportovce roku 2013 v domnění, že bude předávat jednu z cen oceněným sportovcům. Z pražského TOP Hotelu odjížděla v šoku. Zaplněný sál ji vstoje tleskal jako nové Sportovní legendě...

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jarmila Kratochvílová (vlevo) se stala sportovní legendou. Ocenění jí předala olympijská vítězka v hodu oštěpem Dana Zátopková.

Článek

Jaký to byl pocit, když jste vystoupila na pódium a vstoje vám tleskal celý sál?

Byla jsem hodně překvapená. Opravdu jsem nevěděla, že dostanu tuto cenu. Předávala mi ji Dana Zátopková. Velká legenda českého sportu. Celý stál povstal a tleskal... To se mi v životě nestalo. Na stadiónu zněl potlesk jinak. Něco takového se mi už asi nestane... Byl to šok, ale nádherný.

Co pro vás znamená uvedení do Síně slávy českého sportu?

Hrozně moc, neumím to ani vyslovit... Jsem moc ráda, že se mi dostalo takové pocty.

Když jste dostala pozvání na slavnostní vyhlášení. Co jste si myslela, že se po vás bude chtít?

Předání nějaké ceny. Nejspíš Zuzce Hejnové. Ona je atletka, já bývalá, Zuzka běhá čtyři sta metrů, já je také běhala. Tak jsem si to pozvání vyložila.

Vy jste byla vyhlášena Sportovkyní roku v letech 1981 a 1983. Zuzana Hejnová je vlastně vaší nástupkyní. Po třiceti letech první běžkyní. Umíte si ji představit i na své hlavní trati 800 metrů?

Umím. Má na to už věkově, určitě i fyzicky. Nevím, jak na to bude mít v hlavě, ale když je natrénováno, je to trošíčku jednodušší. Možná někdo chviličku poběží vepředu, ale to zvládne. Konečně, v minulosti byli dobří běžci na čtyři sta metrů překážek a uměli dobře i rychle osmistovku. Takže mezi těmi disciplínami nějaká souvztažnost je. K téhle myšlence mě přivádí i trénink s mojí bývalou svěřenkyní a světovou šampiónkou na půlce Lídou Formanovou, která začínala na čtvrtce. Pak si zkusila osmistovku a sbírala medaile. Běhala tehdy časy na hranici 1:56. Určitě to musí příští rok zkusit.

Jaký čas by podle vás mohla zvládnout Zuzana Hejnová na půlce?

Možná ne kolem 1:54, ale hluboko pod dvě minuty určitě.

Už třicet let držíte světový rekord na osmistovce, který má hodnotu 1:53,28 minuty. Kdy bude překonán?

Tak to opravdu nevím. Už jsem si mockrát říkala, že ho některá běžkyně překoná, ale pořád čekám.

Paní Dana Zátopková říkala, že držet světový rekord neškodí...

Už jsem se s ním naučila za těch třicet let žít. Ale nebylo to kolikrát jednoduché.

Atletiku stále sledujete. Tipla byste si, která ze současných běžkyň by ho mohla překonat?

To určitě ne, ale věřím, že někde už běhá půlkařka, která ho překoná.

Může to být vaše svěřenkyně?

Lídě Formanové se to nepodařilo, a vozila medaile ze světových i evropských šampionátů. Kdyby ho překonala závodnice, kterou jsem trénovala, bylo by to příjemné. Určitě bych jako trenérka chtěla vychovat svoji přemožitelku.

Blíží se Vánoce, kde je budete prožívat a jak se chystáte na Silvestra?

Chtěla bych si užít víc klidu, ale pořád trénuji mladé atlety, takže jim nechci dávat přespříliš volna. Už 26. prosince máme v Čáslavi Štěpánský běh. Takže jeden den z Vánoc máte už jinde, bez pohádek. Co se týká Silvestra, toho nemusím slavit na povel. Ale všem bych přála, aby si ho užili. Do nového roku přeji všem hlavně zdraví. Zase budeme sledovat nejen ji (Hejnovou), ale i další naše sportovce, tak jim přeji hodně úspěchů a zejména Zuzce.

Reklama