Hlavní obsah

Obama posílá vzkaz do Ruska. V americké delegaci pro Soči jsou homosexuálové

Washington

Prezident Spojených států amerických Barack Obama dost jasně naznačil, že složením oficiální americké delegace pro zimní olympijské hry v Soči chtěl Rusku vyslat jasný vzkaz. V delegaci jsou totiž tři sportovci hlásíci se k homosexuální orientaci. Rusko čelí mohutné kritice západního světa a ochránců lidských práv za svůj zákon namířený proti sexuálním menšinám.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Barack Obama vyslal do Ruska snadno čitelný vzkaz.

Článek

Americkou delegaci na únorových hrách tentokrát nepovede žádný vysoký vládní představitel jako v minulosti. Zato se v ní objeví někdejší tenisová hvězda a bojovnice za práva gayů a leseb Billie Jean Kingová, hokejistka Cailin Cahowová a olympijský šampión v krasobruslení Brian Boitano. Ten se ke své homosexualitě veřejně přihlásil tento týden.

„Myslím, že ta delegace mluví sama za sebe," prohlásil Obama na tiskové konferenci v Bílém domě. „Fakt, že v ní máme lidi jako Billie Jean Kingovou nebo Briana Boitana, kteří byli sami vynikajícími sportovci, jež každý uznával za jejich výjimečnost, ale i za jejich charakter, a kteří jsou také členy gay a lesbické komunity, by měl být vnímán tak, jak si zaslouží," dodal.

Hodnotíme lidi podle výkonů, ne orientace

Americký prezident zdůraznil, že USA na olympiádě nerozlišují sportovce podle jejich sexuální orientace. „My hodnotíme lidi podle jejich výkonů, jak na kurtu, tak mimo něj, na hřišti i mimo hřiště," poznamenal Obama, jehož výběr delegace pro Soči americká média hodnotila jako jasné stanovisko k ruskému homofobnímu zákonu.

Na hry do Soči nepojedou ani prezidenti Německa nebo Francie Joachim Gauck a François Hollande. Ani jeden důvody své neúčasti neupřesnil, u obou se ale spekuluje, že motivem je nesouhlas s porušováním lidských práv v Rusku. Český prezident Miloš Zeman se naopak do Soči chystá.

Reklama