Hlavní obsah

Krasobruslař Verner se podesáté stal mistrem republiky

Bratislava

Krasobruslař Tomáš Verner získal jubilejní desátý titul mistra České republiky. Na společném česko-slovensko-maďarsko-polském šampionátu v Bratislavě porazil druhého Michala Březinu o 28 bodů. Sedmadvacetiletý Verner ovládl páteční krátký program i sobotní volnou jízdu.

Foto: Jan Koller, ČTK

Krasobruslař Tomáš Verner se zlatou medailí pro mistra republiky.

Článek

"Chtěl jsem ukázat o trošku více, i proto, že se jelo v Bratislavě, kde to mám moc rád a navíc přijel celý autobus fanoušků z Budějovic, ale i tak jsem spokojený," řekl Verner novinářům po závodě, ve kterém jej mírně limitovala naražená záda po pádu na tréninku před dvěma týdny.

"Nemohl jsem tak skákat čtverného toeloopa a vylepšit si osobní maximum. Navíc omezený trénink se projevil i na mé fyzické kondici a ke konci už mi docházely síly. Je to ale za mnou a mohu se soustředit na mistrovství Evropy," uvedl Verner, který již v předstihu oznámil, že po olympijských hrách v Soči ukončí kariéru.

V Bratislavě tak jel republikové mistrovství naposledy. I proto byl rád, že získal jubilejní titul. "Deset je moc hezké číslo. Mám z toho radost, i když vzhledem k Evropě by nic neřešilo, jestli bych byl tady první nebo druhý. S výhrou se mi ale bude lepé sedět u vánoční tabule," usmíval se Verner, který se na MČR poprvé představil v roce 2001. I přes zdravotní problémy si v této sezóně připsal při třetím startu třetí prvenství.

Březina na Slovensku navázal na nepříliš vydařená vystoupení z této sezóny. Sice na úvod zvládl čtverný skok, což se mu doposud v závodech nedařilo, ale poté upadl při krokové variaci a následně spadl ještě dvakrát. "Pád u kroků mě docela rozhodil, to se mi ještě nikdy nestalo. Nevím proč, ale pak už jsem do všeho jel pomalu a nechtěl jsem udělat chybu. A vymstilo se mi to," přiznal Březina.

Třiadvacetiletý krasobruslař se ale i z českého šampionátu snažil odnést pozitiva. "Začátek byl dobrý, s tím jsem spokojený. Skoky vyšly, takhle jsem to jezdil na tréninku. Normálně chyby v druhé půlce programu nedělám, ale dnes to nešlo. Sám ani nevím proč. Bohužel se to ale stalo," dodal Březina, který bude v lednu na mistrovství Evropy v Budapešti obhajovat bronz.

Do závodu žen vstoupila nejlépe patnáctiletá Elizaveta Ukolová, která získala za krátkou jízdu 51,45 bodu, což je její nový osobní rekord. Za účastnicí olympijských her v Soči skončila se ztrátou tří bodů druhá Eliška Březinová. "Jsem spokojená. Sice jsem nečekala, že bych si zajela rekord, ale jízda se mi povedla," řekla Ukolová.

Mistrovství čtyř zemí v krasobruslení v Bratislavě:
Muži:
1. Verner 237,40
2. Březina (oba ČR) 209,40
3. Cieplucha (Pol.) 204,05
Sportovní dvojice:
1. Klatková, Chrušciňski (Pol.) 123,01
Ženy - krátký program:
1. Ukolová 51,45
2. Březinová (obě ČR) 48,38
3. Simančíková (SR) 48,07
Taneční páry - krátký program:
1. Testaová, Csolley (SR) 56,54
2. Turócziová, Major (Maď.) 48,36
3. Myslivečková, Brown (ČR) 46,97

Reklama