Hlavní obsah

Kvůli Jágrovi začal Březina bruslit. Teď se s ním v New Jersey potkává

Bratislava

Za měsíc bude obhajovat bronz na mistrovství Evropy, ale do Budapešti pojede krasobruslař Michal Březina až jako česká dvojka. Na mistrovství republiky, které se konalo v Bratislavě v rámci šampionátu čtyř zemí, prohrál o 28 bodů s Tomášem Vernerem.

Foto: Jan Koller, ČTK

Krasobruslař Michal Březina.

Článek

Volnou jízdu se třemi pády asi mezi své nejvydařenější nezařadíte...

Radši bych ji nezařadil nikam. Byl jsem spokojený se začátkem volné, kde mi skoky vyšly, jak jsem je předváděl na tréninku. Ale přišel pád u kroků, to se mi snad v životě nestalo. To mě trochu rozhodilo.

Druhou půlku vaší volné jízdy to dost poznamenalo.

Už jsem to říkal i tátovi, sám vidí v tréninku, že chyby v druhé půlce jízdy nedělám, tam jedu a skočím. Ale tady, nevím proč, jsem pak už jel do všeho pomalu a nechtěl udělat chybu. Myslím, že se mi to vymstilo.

Plusem pro psychiku byl aspoň povedený čtverný salchow v úvodu jízdy? Letos jste s ním bojoval...

Určitě je to pozitivní. Konečně jsem překonal blok a čtveráka skočil, kdyby se mi povedl i v krátkém programu, byl bych nadmíru spokojený. Je vidět, že ho umím, jen ho předvést...

V čem je problém?

Chci ho skočit na každém závodě, možná až moc. Musím přestat přemýšlet, prostě jen najet a říct si, že ho umím v tréninku, tak proč se tady z něj nervovat.

I trenér Petrenko vám vtlouká do hlavy, abyste tolik o skocích nepřemýšlel. Daří se mu to?

V tréninku se mu to daří, ale v závodě asi budou muset rozhodčí povolit trošku řevu od trenérů. Asi by mi to pomohlo i tady po pádu v krocích, hned bych na něj zapomněl a jel bych v klidu. Ale bohužel.

Na tréninku trenér řve?

Když se mi něco nepovede, tak na mě vždycky zakřičí, abych skákal dál a nesnažil se přemýšlet, co jsem udělal za chybu. Myslím, že se to pomalu vyplácí.

Přemýšlíte teď víc, než v dobách, kdy jste začínal?

Myslím, že každý přemýšlí trochu víc, když je starší, není to jen u krasobruslařů. I ti nejlepší fotbalisti přemýšlejí, kam ten míč kopnou, aby to bylo co nejlepší.

Tomáš Verner podle svých slov letos absolvuje svoji poslední sezónu. Budou vám souboje s ním chybět?

Vždycky bylo super závodit s Tomášem. Vypadá to, že každý rok hecuje jeden druhého. Letos jsme se nepotkali na Grand Prix, takže nás nešlo tolik porovnat, ale dřív jsme se vždycky snažili předstihnout toho druhého, to nám pomáhalo. Určitě mi bude hodně chybět.

Nebude demotivující, když nebudete mít doma rovnocenného soupeře?

Já ho ještě zkusím přemluvit, aby příště přijel. (úsměv)

Vánoce strávíte doma, nebo se rovnou vracíte trénovat do New Jersey?

Budu doma, vracím 27. prosince zpátky v podstatě do plného tréninku. Evropa začíná o týden dřív než obvykle, musíme začít hned, jak se vrátím.

V pátek jste chodil po hale v tričku New Jersey Devils. Chodíte na hokej?

Byl jsem párkrát, poznal jsem se s Patrikem Eliášem a Markem Židlickým. A viděl jsem se i s Jardou Jágrem. Od doby, co jsem začal bruslit, vždycky jsem se s ním chtěl vidět a teď se mi to konečně povedlo, po třinácti letech. Jsem hrozně rád, že jsem konečně mohl potkat člověka, kvůli němuž jsem začal bruslit.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články