Hlavní obsah

Sáňkař si změnil jméno kvůli sponzorovi, teď bude reprezentant Tonga startovat na OH v Soči

V Soči bude mít poprvé v historii zimních olympijských her svého zástupce stát Tonga. Souostroví z jižního Pacifiku, známé tropickým počasím a plážemi, bude v ledovém korytě reprezentovat sáňkař Bruno Banani, jenž si změnil jméno kvůli sponzorovi.

Foto: Profimedia.cz

Sáňkař Bruno Banani.

Článek

Jeho účast na ZOH potvrdila Mezinárodní sáňkařská federace, podle níž šestadvacetiletý sportovec splnil všechna potřebná kvalifikační kritéria. Start v Soči Bananimu zajistilo 28. místo z 42 startujících v závodě Světového poháru v Park City.

Cesta na olympijské hry trvala bývalému studentovi informačních technologií pět let. Ještě v roce 2008 byl stejně jako většina jeho krajanů zapáleným ragbistou a jmenoval se Fuahea Semi.

Vše změnil nápad princezny království Tonga Salote Mafile'o Pilolevu Tuitaové založit v zemi, kde svítí slunce 350 dní v roce, sáňkařský svaz a dostat prvního sportovce na zimní olympijské hry. Inspirací pro dobrou známou monackého prince Alberta II., bývalého účastníka ZOH v jízdě na bobech, byl zřejmě známý příběh jamajských bobistů zfilmovaný v hollywoodském hitu Kokosy na sněhu. Z castingu mezi obyvateli polynéského souostroví vyšel vítězně právě Semi a získal šanci trénovat v zemi sáňkařských šampiónů Německu.

Podvod odhalili žurnalisté

K tomu už ale nedošlo pod jeho rodným jménem. V rámci marketinkové akce převzal exotický sáňkař jméno německé firmy na spodní prádlo Bruno Banani a začal propagovat řadu jejích výrobků s názvem "Poháněn kokosovými ořechy".

Firma v té době živila historku, že se jedná o mimořádnou shodu jmen a že Banani je synem sběrače kokosů. I když sem tam média napsala, že sáňkař se ve skutečnosti jmenuje Fuahea Semi a jeho otec má farmu s maniokem, definitivně odhalil podvod až loni časopis Der Spiegel.

Magazín tak upozornil na případ i funkcionářské špičky a například současný prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach označil kauzu za "perverzní". "Změnit si jméno kvůli sponzorovi, to už je na mě moc. Tohle už nemá co dělat s normálním marketingem," tvrdil.

Nicméně i když je sáňkařovo jméno zjevnou reklamou, MOV mu účast na hrách zakázat nemůže. Sportovec si změnil jméno i na úřadech a "Bruno Banani" má zapsáno také v pase. "Na své jméno je pyšný a nikdy toho nelitoval. Kromě toho je to právě člověk jménem Bruno, kdo se kvalifikoval na olympijské hry," řekla bývalá sáňkařka Isabel Barschinská, jež má jednočlennou reprezentaci království Tonga na povel.

Reklama

Související témata: