Hlavní obsah

Březinová zabojovala za rodinu. Aspoň někdo přivezl domů zlato, dobírala si bratra

Bratislava

Přes Vánoce si mohla na staršího bratra vyskakovat a on nemohl říct ani slovo. I když je Michal Březina v krasobruslařském světě opředen více úspěchy, na pár dnů teď měla v rodinných debatách navrch sestra. Z mistrovství republiky, které se o víkendu konalo v Bratislavě, si totiž Eliška Březinová dovezla zlato, zatímco její sourozenec byl „až“ stříbrný.

Foto: Jan Koller, ČTK

Eliška Březinová při mistrovství ČR v Bratislavě.

Článek
Fotogalerie

„Tak to abych šel do Brna kanálama,“ ušklíbl se Březina, když rozhodčí přiřkli jeho sestře domácí titul. Samozřejmě v nadsázce, vždyť bronzový medailista z letošního mistrovství Evropy u mantinelu hlasitě fandil a prožíval volnou jízdu své sestry.

„Musela jsem bojovat za rodinu, aby aspoň někdo to zlato domů dovezl,“ zvesela hlásila Březinová, která si titulem zajistila nominaci na lednové mistrovství Evropy v Budapešti.

Souboje s Ukolovou motivují

Cestu ke svému druhému seniorskému titulu neměla snadnou, zdatnou soupeřkou pro ni byla patnáctiletá Elizaveta Ukolová, ve vzájemném souboji si obě vylepšily osobní rekordy. „Pro mě je lepší, když mám někoho na stejné úrovni. Ty souboje mě motivují a pak do jízdy dám ještě víc. Mohlo by to být něco jako bitvy Tomáše s Michalem,“ přirovnává soupeření dvou talentů k letité sportovní rivalitě Vernera s Březinou.

Pro sedmnáctiletou Březinovou bude start v Budapešti přes její nízký věk už třetí účastí na kontinentálním šampionátu. „Tak bych nervózní být neměla. Už ty holky na seniorských závodech znám, před jízdou si i popovídáme a to mě uklidňuje,“ vypráví brněnská krasobruslařka.

Neúčast v Soči mrzí

Jejím prvotním cílem bude vylepšit 30. místo z předchozího šampionátu. I kdyby však Březinová zajela sebelépe, olympijskou nominaci si nezajistí. Tu si totiž vyjela už v září Ukolová.

„Samozřejmě mě to mrzí,“ přiznává Březinová. „Ale já zkazila už prověrky, které míváme v srpnu. Ještě jsem nebyla úplně fit po květnové operaci kotníku. Až teď po mistrovství republiky můžu prohlásit, že jsem zpátky ve formě, v jaké jsem byla,“ hlásí s úlevou.

Kotník ji zlobil už od loňského republikového šampionátu. „Ten jsem odjela s bolestí, podle toho to také dopadlo. Kotník pořád natékal, tak jsem musela na operaci, která mi pomohla,“ pochvaluje si Březinová, která se přes léto odhodlala ještě k jedné zásadní změně, nově ji trénuje Ivan Rezek, jenž v minulosti koučoval i slavnou sportovní dvojici Kovaříková–Novotný.

Reklama