Hlavní obsah

Hrozba terorismu? Tu sportovci v Soči musí pustit z hlavy, tvrdí Doktor

Praha

Zřejmě už žádná olympiáda se neobejde bez tučné položky v rozpočtu věnované bezpečnosti. Před hrami v Soči, které budou zahájeny 7. února, je ale ještě citlivějším tématem. Zejména po nedávných teroristických útocích ve Volgogradu, při nichž zemřelo 34 lidí.

Foto: Jiří Polák, ČTK

Bolšoj Arena v Soči, kde budou hrát čeští hokejisté.

Článek

Všudypřítomní policisté, přísné kontroly, neustálý dohled. Olympionici budou muset počítat, že všechny přesuny budou složitější.

„Ale jednoduché už to nebude nikdy. To je holt něco za něco. Jestli chceme větší bezpečnost, musíme počítat s tím, že některá opatření budou přísnější,“ říká sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor. „Navíc jak se o tuto otázku intenzivně zajímají média, budou všichni připraveni,“ věří.

Doporučení budou v brožuře

Čerstvé události ve Volgogradu přípravy české mise výrazněji neovlivní. „Samozřejmě jsme zaznamenali oficiální reakce,“ vypráví bývalý kanoista. „Ale nemyslím, že by se z naší strany v tom dalo nějak extrémně moc udělat,“ tvrdí.

Účastníci her dostanou brožuru s nezbytnými informacemi. „Budou tam doporučení typu, aby neopouštěli bezpečnostní zóny a chovali se racionálně. Ale sportovci jsou rozumní lidé, kteří cestují po světě a nejen po jeho bezpečných částech,“ říká Doktor.

Sám ostatně poznal, jak vypadá přísně střežená olympiáda. V Atlantě 1996 před jeho úspěšným útokem na dvě zlaté totiž vystrašila účastníky exploze v Olympijském parku. Z koncentrace to však Doktora nevyvedlo. „To ani nesmí. Sportovec musí přemýšlení o bezpečnosti pustit z hlavy a soustředit se na svůj závod. To je základ,“ radí svým nástupcům.

Jak vnímáte nebezpečí útoků v Soči?
MIROSLAV DVOŘÁK, sdruženář
„To je něco, co nemůžeme ovlivnit. Zabezpečení v Soči bude asi největší v historii her. O víkendu jsem v Rusku závodil a celý areál byl oplocený, venku stáli policajti, ani k hotelu se nikdo nepovolaný nedostal. Na olympiádě to bude ještě mnohokrát přísnější.“
TOMÁŠ VERNER, krasobruslař
„Bezpečnost se hodně řešila třeba i na našem mistrovství světa 2003 ve Washingtonu, kde jsme měli pořád kolem sebe těžkooděnce, vojáci stáli na každém rohu. Mě mrzí, že se sport zneužívá politicky, ale já na olympiádu pojedu, abych tam podal co nejlepší sportovní výkon, bezpečnost se mi teď hlavou nehoní.“

Reklama

Související témata: