Hlavní obsah

Krátký program žen na ME ovládly Rusky, Březinová postoupila

Krátký program žen na krasobruslařském mistrovství Evropy ovládly Rusky, vyhrála Adelina Sotnikovová před Julií Lipnickou. Ze třetího místa bude v pátek na šestý evropský titul útočit zkušená Italka Carolina Kostnerová, která na první místo ztrácí necelé dva body. Česká reprezentantka Eliška Březinová skončila v krátkém programu šestnáctá a bezpečně se vešla do finálové čtyřiadvacítky. Do volných jízd se na velké seniorské akci kvalifikovala poprvé v kariéře.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ruska Adelina Sotnikovová ovládla krátký program žen na ME v krasobruslení v Budapešti.

Článek

Trojice největších favoritek předvedla shodně bezchybný krátký program a na průběžných pozicích na stupních vítězů se odpoutala od zbytku Evropy. Nejodvážnější z nich byla patnáctiletá Lipnická, která jako jediná zařadila kombinaci trojitého lutze s trojitým toeloopem. Kvůli nižším známkám za programové komponenty však zůstala tři setiny pod hranicí sedmdesáti bodů a zaostala o 76 setin bodu za zkušenější krajankou.

Sedmnáctiletá obhájkyně stříbra Sotnikovová se naopak poprvé v kariéře dostala přes 70 bodů. Ke známce 70,73 jí pomohl nejen flip jako sólový trojitý skok, ale také vysoká druhá sada známek, v níž nasbírala jen o desetinu bodu méně než Kostnerová.

Šestadvacetiletá Italka je přitom vyhlášená elegancí a vynikajícím hudebním cítěním. V krátkém programu to však na ruské mládí nestačilo. Jednodušší kombinace dvou trojitých toeloopů a rittberger jako sólový skok spolu s nižší obtížností jedné z piruet znamenaly ztrátu ve známce za techniku a drobné manko před volnými jízdami. Odstup 1,76 bodu na vedoucí Sotnikovovou je však prakticky zanedbatelný.

Sedmnáctiletá Březinová, mladší sestra bronzového medailisty z loňského ME Michala Březiny, rovněž zajela krátký program bez výraznějších chyb. V známce za programové komponenty sice za nejbližšími konkurentkami zaostávala, ale díky zisku 47,10 bodu má jistotu, že výrazně vylepší třicátou příčku z loňského ME.

Myslivečková s Brownem nepostoupili

Nepatrný rozdíl čtyř setin bodu dělí na mistrovství Evropy po krátkém tanci vedoucí Italy Annu Cappelliniovou a Lucu Lanotteho před jejich ruskými rivaly Jelenou Ilinychovou a Nikitou Kacalapovem. Účinkování na krasobruslařském šampionátu ve středu skončilo pro české reprezentanty Lucii Myslivečkovou a Neila Browna, kteří obsadili v krátkém tanci 26. příčku a do finálové dvacítky nepostoupili.

Teprve čtvrteční volné tance rozhodnou, kdo z čekatelů usedne na uvolněný evropský trůn. Na šampionátu totiž kvůli olympijské přípravě chybějí mistři Evropy z posledních tří let, Francouzi Nathalie Péchalatová s Fabianem Bourzatem i Rusové Jekatěrina Bobrovová a Dmitrij Solovjov.

Krátký tanec v rytmu foxtrotu a quickstepu souboj největších favoritů na zlato nerozhodl. Italové dostali vyšší známku za technickou hodnotu, Rusové je zase o více než půl bodu předčili v programových komponentech.

Vedoucí duo výrazně odskočilo zbytku startovního pole, průběžně třetí Penny Coomesová a Nicholas Buckland na čelo ztrácejí bezmála osm bodů. Na tyto britské krasobruslaře budou naopak v boji o medaili útočit konkurenti zezadu, mezi třetím a sedmým místem je rozdíl necelých dvou bodů.

Český pár připravila o pokračování na šampionátu chyba Myslivečkové při sérii twizzlů. Hned na jejím začátku ztratila rovnováhu, nezvládla potřebné otáčky a další pokračování tohoto prvku bylo z pohledu technického panelu už bezvýznamné. Češi tak zřejmě přišli zhruba o šest bodů, od finálové dvacítky je přitom dělilo 5,8 bodu.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Budapešti:
Ženy - krátký program:
1. Sotnikovová 70,73 b.
2. Lipnická (obě Rus.) 69,97
3. Kostnerová (It.) 68,97
4. Leonovová (Rus.) 64,09
5. Meiteová (Fr.) 58,64
6. Marcheiová (It.) 57,38,
...16. Březinová (ČR) 47,10.
Taneční páry - krátký tanec:
1. Cappelliniová, Lanotte (It.) 69,58
2. Ilinychová, Kacalapov (Rus.) 69,54
3. Coomesová, Buckland (Brit.) 61,76
4. Sinicinová, Žiganšin 60,63
5. Rjazanovová, Tkačenko (všichni Rus.) 60,35
6. Zlobinová, Sitnikov (Ázer.) 59,82,
...26. Myslivečková, Brown (ČR) 42,95.

Reklama