Hlavní obsah

Verner i Březina budou na krasobruslařském ME útočit na medaili

Budapešť

Oba čeští krasobruslaři budou v sobotních volných jízdách útočit na mistrovství Evropy na medaile. Po čtvrtečním krátkém programu patří Tomáši Vernerovi třetí příčka a Michalu Březinovi s malým odstupem pátá pozice. Suverénně vede španělský obhájce titulu Javier Fernández, který má před druhým Sergejem Voronovem z Ruska více než šestibodový náskok. Evropský titul v soutěži tanečních párů získali Italové Anna Cappelliniová a Luca Lanotte.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Krasobruslař Tomáš Verner během krátkého programu na ME v Budapešti.

Článek

Mistr Evropy z roku 2008 Verner nechal zatím v Budapešti zapomenout na trápení z posledních dvou sezón. U vysokého čtverného toeloopu se mu sice nepodařil výjezd, ale to byla jediná vážnější chyba jeho jízdy. "Ale nepřišel jsem tím o moc bodů. Trochu jsem se v té chvíli zalekl, ale další skoky mi daly jistotu," pochvaloval si Verner.

Díky známce 83,51 bodu získal malou bronzovou medaili za krátký program, na průběžně druhého Voronova ztrácí rovné dva body. Zkušený ruský krasobruslař v Budapešti překvapil, když si tři týdny před domácí olympiádou vylepšil osobní rekord o více než čtyři body.

Verner: Boj o medaile je otevřený

Podle Vernera bude sobotní boj o medaile otevřený, může se do něj zapojit až šest závodníků. "Já ten dnešní výkon beru jako návrat tam, kde jsem kdysi byl, ale to samozřejmě neznamená, že už mám medaili jistou. Na druhou stranu i Fernándezův náskok se dá stáhnout," poznamenal Verner.

Čistý krátký program včetně vydařeného čtverného salchowu zajel i Březina, který za výbornou jízdu získal 82,80 bodu. To je o zhruba jedenáct bodů vyšší známka, než jaké sbíral v podzimních závodech Grand Prix. Od třetího Vernera dělí obhájce bronzové medaile zanedbatelných 71 setin bodu.

Třiadvacetiletý krasobruslař byl rád, že sezónním maximem snad už zlomil zatím nepříliš úspěšnou sezónu. "Na začátku sezóny jsem v jízdách hodně přemýšlel o tom, co musím udělat, a moc se to nevyplácelo. Dnes jsem se v momentě, kdy začala hrát hudba, snažil zapomenout na všechno, vypnout hlavu a nepřemýšlet. A povedlo se to," řekl Březina Radiožurnálu.

Mezi české krasobruslaře se vklínil Maxim Kovtun. Osmnáctiletý Rus sice zařadil místo povinného trojitého skoku z kroků jen dvojitý toeloop, čímž výrazně ztratil v hodnocení technické obtížnosti programu, ale díky druhé sadě známek mu patří čtvrtá příčka.

Suverénní Fernández

Zdá se však, že Rusové a Češi seřazení od druhého do pátého místa budou bojovat jen o stříbro. Španěl Fernández totiž před vrcholem sezóny prokázal ve srovnání s Grand Prix strmý vzestup formy. Ukázal se v podobné pohodě jako na loňském ME a díky suverénnímu a uvolněnému výkonu se poprvé v kariéře dostal v krátkém programu přes hranici 90 bodů. Známkou 91,56 si o 2,76 bodu vylepšil osobní rekord z ME 2013.

Krátký program se naopak nevydařil francouzským krasobruslařům. Obhájce stříbrné medaile Florent Amodio je po první části soutěže sedmý, veterán Brian Joubert upadl při pokusu o čtverný toeloop a patří mu devátá pozice.

Cappelliniová a Lanotte mistry Evropy v tancích

Italští krasobruslaři Anna Cappelliniová a Luca Lanotte získali premiérový evropský titul v tancích. Kvůli pádu partnerky při twizzlech za nimi o 1,1 bodu skončili Rusové Jelena Ilinychová a Nikita Kacalapov. Bronzovou medaili si ze šampionátu v Budapešti odvezou Britové Penny Coomesová a Nicholas Buckland.

Vedoucí duo po krátkém tanci dělily pouhé čtyři setiny bodu a dnes jejich souboj rozhodla jediná chyba. Oba páry si pro volný tanec v olympijské sezoně vybraly klasickou hudbu, díky vyšší známce za techniku měl nakonec navrch Lazebník sevillský v podání krasobruslařů z Apeninského poloostrova.

Rusové, kteří jeli na hudbu z baletu Labutí jezero, doplatili na pád devatenáctileté Ilinychové při sérii sólových otoček v druhé polovině volného tance. Stejně jako jejich italští rivalové však při olympijské generálce prokázali výbornou formu. V Soči se vedle zámořských soupeřů utkají rovněž s Francouzi Péchalatovou a Bourzatem a Rusy Bobrovovou se Solovjovem, kteří se v Budapešti nepokusili navázat na své tituly z uplynulých let, ale dali přednost přípravě na olympiádu.

Zbývajícím dvěma ruským párům, které byly po krátkém tanci těsně pod stupni vítězů, útok na medaili nevyšel. Coomesová a Buckland totiž byli na rozdíl od nich ve svém vystoupení na hudbu Michaela Jacksona bezchybní a díky vylepšení osobního rekordu o téměř šest bodů se bezpečně udrželi na třetí pozici.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Budapešti:
Muži - krátký program:
1. Fernández (Šp.) 91,56 bodu
2. Voronov (Rus.) 85,51
3. Verner (ČR) 83,51
4. Kovtun (Rus.) 83,15
5. Březina (ČR) 82,80
6. Majorov (Švéd.) 79,62.
Taneční páry - konečné pořadí:
1. Cappelliniová, Lanotte (It.) 171,61
2. Ilinychová, Kacalapov (Rus.) 170,51
3. Coomesová, Buckland (Brit.) 158,69
4. Sinicinová, Žiganšin 153,73
5. Rjazanovová, Tkačenko (všichni Rus.) 150,44
6. Zlobinová, Sitnikov (Ázerb.) 147,78,
...Myslivečková, Brown (ČR) vyřazeni po krátkém tanci.

Reklama