Hlavní obsah

Volosožarová a Traňkov ve světovém rekordu ovládli krátký program

Budapešť

Ruští krasobruslaři Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov ovládli na mistrovství Evropy krátký program sportovních dvojic ve světovém rekordu 83,98 bodu. Vlastní historické maximum z říjnové Americké brusle překonali o 93 setin a do nedělních volných jízd půjdou s náskokem 7,22 bodu před německými rivaly Aljonou Savchenkovou a Robinem Szolkowým. Na průběžné třetí pozici jsou po úvodní části soutěže další Rusové Věra Bazarovová a Jurij Larionov.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ruští krasobruslaři Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov.

Článek

Traňkov se na krátký program ve valčíkovém rytmu na hudbu arménského skladatele Arama Chačaturjana oblékl do vojenské uniformy a společně s partnerkou prokázal, že na nadcházející domácí olympiádu zbrojí ve velkém stylu. Úřadující vicemistři světa i Evropy po bezchybném krátkém programu převálcovali konkurenci v obou sadách známek a do nedělního finále půjdou s velkým náskokem.

Na tom se podepsala také chyba jejich německých přemožitelů z prosincového finále Grand Prix. Savchenková při odhozeném flipu dopadla na obě nohy s výpadem a němečtí reprezentanti se známkou 76,76 zaostali za osobním rekordem o téměř tři body. Ani bezchybný výkon by však čtyřnásobným evropským šampiónům zřejmě na vedení nestačil, zatím se totiž nikdy v krátkém programu přes 80 bodů nedostali.

Navzdory zaváhání mají Savchenková se Szolkowým více než pětibodový náskok před Bazarovovou a Larionovem. Dvojnásobní medailisté z ME se mohou po loňské absenci na kontinentálním šampionátu vrátit na stupně vítězů. V boji o bronz jim však na záda dýchají krajané Xenia Stolbovová a Fjodor Klimov i brněnský rodák v italských barvách Ondřej Hotárek s partnerkou Stefanií Bertonovou. Dvojice na třetím až pátém místě dělí jen 2,48 bodu.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Budapešti:
Sportovní dvojice - krátký program:
1. Volosožarová, Traňkov (Rus.) 83,98
2. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 76,76
3. Bazarová, Larionov 71,70
4. Stolbovová, Klimov (všichni Rus.) 70,90
5. Bertonová, Hotárek (It.) 69,22
6. Jamesová, Cipres (Fr.) 63,23
17:50 ženy - volný program

Reklama

Související témata: