Hlavní obsah

Patnáctiletá Lipnická vyhrála krasobruslařské ME, Březinová byla patnáctá

Budapešť
Aktualizováno

Patnáctiletá Ruska Julia Lipnická při svém debutu na velké seniorské akci vyhrála krasobruslařské mistrovství Evropy. Za famózní volnou jízdu získala 139,75 bodu, což ji zařadilo na druhé místo historických tabulek. Odsunula tak z vedoucí pozice po krátkém programu krajanku Adelinu Sotnikovovou. Obhájkyně titulu Carolina Kostnerová z Itálie tentokrát získala bronz. Česká reprezentantka Eliška Březinová sice nebyla ve volné jízdě tak bezchybná jako v krátkém programu, ale polepšila si na 15. pozici.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ruská krasobruslařka Julia Lipnická ovládla volnou jízdu na ME v Budapešti.

Článek

Lipnická hned na úvod svého programu na hudbu z filmu Schindlerův seznam zařadila náročnou kombinaci trojitého lutzu s trojitým toeloopem a předvedla ji naprosto suverénně stejně jako všechny ostatní skoky. Tři týdny před startem olympiády si vylepšila osobní rekord ve volné jízdě o více než osm bodů. Celkem nasbírala 209,72 bodu a zařadila se na druhé místo historických tabulek za olympijskou vítězku z Vancouveru Kim Ju-na.

Sotnikovová na ni nakonec ztratila více než sedm bodů, i když získala vyšší známku za programové komponenty. Sedmnáctiletá krasobruslařka ztratila v technice také kvůli chybě při výjezdu z trojitého lutzu, ale ani bez ní by na reprezentační kolegyni nestačila.

Mladé Rusky připravily o šanci na šestý evropský titul šestadvacetiletou Kostnerovou. Zkušená Italka by si musela vylepšit osobní rekord, aby je mohla předstihnout, ale k tomu měla daleko. Upadla totiž při trojitém toeloopu a rittberger zařadila jen se dvěma otáčkami. Stačilo jí to alespoň na bronzovou medaili, což je její devátý cenný kov z ME za sebou.

Březinová hned v úvodu volné jízdy selhala při pokusu o trojitý lutz, z něhož zbyl jen jednoduchý. Pak zakolísala při piruetě, ale nenechala se rozhodit a zbytek programu odjela solidně včetně kombinací ve druhé polovině jízdy. Ve volné jízdě byla sice stejně jako v krátkém programu šestnáctá, ale celkově si o jednu příčku polepšila.

"S jízdou jsem spokojená, i když tam byla velká chyba, když jsem proskočila jeden skok a vynulovala jednu piruetu," řekla Radiožurnálu Březinová. Zmíněné chyby přitom podle ní měly kuriózní příčinu: "Když jsem jela na lutze, přejela jsem přes sponku, která se posunula na místo, kde jsem točila piruetu, ze které jsem vypadla," uvedla krasobruslařka.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Budapešti:
Ženy - konečné pořadí:
1. Lipnická 209,72
2. Sotnikovová (obě Rus.) 202,36
3. Kostnerová (It.) 191,39
4. Leonovová (Rus.) 178,15
5. Meiteová (Fr.) 173,37
6. Marcheiová (It.) 165,25
15. Březinová (ČR) 130,35

Reklama