Hlavní obsah

Soutěž sportovních dvojic ovládli na ME krasobruslařů Rusové

Budapešť
Aktualizováno

Ruští krasobruslaři ovládli na mistrovství Evropy v Budapešti soutěž sportovních dvojic. Navzdory chybám ve volné jízdě získali třetí titul za sebou Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov. Na stupně vítězů je doprovodili Xenia Stolbovová a Fjodor Klimov a Věra Bazarovová s Jurijem Larionovem.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ruští krasobruslaři Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov vyhráli na ME soutěž sportovních dvojic.

Článek

K ruské dominanci přispělo odstoupení průběžně druhého páru po krátkém programu Aljony Savchenkové a Robina Szolkowého, které na start nepustilo onemocnění partnerky. Savchenková dostala chřipku, a i když němečtí krasobruslaři ještě absolvovali ranní trénink, vzhledem k blížící se olympiádě v Soči se rozhodli boj o medaile vzdát.

Úřadující mistři světa a Evropy Volosožarová a Traňkov, kteří v krátkém programu vytvořili nový světový rekord, tak do volné jízdy nastupovali s velkým náskokem. Své vystoupení však pokazili, když partner upadl při pokusu o trojitý toeloop a partnerka při výjezdu odhozeného salchowu. Traňkov navíc nezvládl čistě ani úvodní trojitý salchow, takže místo radosti z titulu se po obdržení známek zračilo ve tváři staronových šampiónů zklamání.

Na rozdíl od Volosožarové a Traňkova předvedli čistý program jejich krajané Stolbovová s Klimovem, kteří dokonce vyhráli hodnocení volných jízd. Známkou 137,08 bodu si vylepšili osobní rekord o více než šest bodů a dostali se před Bazarovovu s Larionovem na stříbrnou příčku.

Souboj těchto ruských dvojic rozhodly především lepší sólové skoky Stolbovové s Klimovem. Zatímco Bazarovová bojovala s trojitým toeloopem i s dvojitým axelem, Stolbovová byla stejně jako její partner naprosto jistá. Dvojitý axel si dokonce dovolili zařadit až v druhé polovině jízdy.

Těsně pod stupni vítězů skončil brněnský rodák Ondřej Hotárek v italských barvách s partnerkou Stefanií Bertonovou. Po jejím pádu při trojitém salchowu je od obhajoby loňského bronzu dělilo rovných šest bodů.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Budapešti:
Sportovní dvojice - konečné pořadí:
1. Volosožarová, Traňkov 220,38
2. Stolbovová, Klimov 207,98
3. Bazarovová, Larionov (všichni Rus.) 201,61
4. Bertonová, Hotárek (It.) 195,61
5. Jamesová, Cipres (Fr.) 185,48
6. Wendeová, Wende (Něm.) 168,32

Reklama