Hlavní obsah

Šéfem organizačního výboru OH v Tokiu je bývalý premiér Mori

Tokio

Prezidentem organizačního výboru olympijských her v Tokiu 2020 se stal bývalý japonský premiér Joširó Mori, jemuž bude v době her 83 let. Šestasedmdesátiletý kontroverzní politik nejprve funkci s ohledem na svůj věk odmítl, přijal ji však poté, co se nepodařilo najít jiného vhodného kandidáta z japonských podnikatelských kruhů.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Mori je prezidentem Japonské ragbyové unie a pomohl Tokiu získat pořadatelství olympijských her. Předsedou vlády byl rok od dubna 2000 a patřil k nejméně populárním premiérům po druhé světové válce.

Malou podporu veřejnosti si vysloužil mimo jiné přehmaty a kontroverzními výroky. V době voleb v roce 2000 například vzkázal nerozhodnutým voličům, že mají zůstat celý den v posteli. V únoru roku 2001 zase vyvolal pobouření tím, že pokračoval v hraní golfu i poté, co se dozvěděl, že americká jaderná ponorka Greeneville nešťastnou náhodou potopila japonskou rybářskou loď. Při tragédii tehdy zemřelo devět lidí.

Svérázně reagoval Mori i na kritiku, že je na funkci prezidenta organizačního výboru příliš starý a nemusí se her ani dožít. "Pokud všechno půjde dobře, budu naživu ještě pět nebo možná šest let," citovala ho agentura Kjódó.

Reklama

Související témata:
Expremiér