Hlavní obsah

Byla jsem málo drzá, lamentovala Novotná po krachu v rozjížďce

Soči

Už v rozjížďkách skončil pro Kateřinu Novotnou, českou reprezentantku v rychlobruslení na krátké dráze, boj na zimních olympijských hrách v Soči v závodě na 1500 metrů. Časem 2:27,232 minuty obsadila poslední šesté místo v páté rozjížďce, přičemž na třetí postupové místo ztratila půl vteřiny. „Nebyla jsem v pravou chvíli na čele. A neukázala dostatečnou drzost,“ litovala devětadvacetiletá reprezentantka z Benátek nad Jizerou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Marný boj Kateřiny Novotné (114) v rozjížďce závodu na 1500 m.

Článek

Jak hodnotíte vystoupení v závodě na patnáct set metrů, které bylo vaším prvním startem na zimních olympijských hrách v Soči?

Jsem zklamaná. Trošku se taktizovalo a já jela brzy dopředu. Nepodařilo se mi být v pravou chvíli na čele. Trošku jsem doplatila i na fakt, že jsem měla jednu z těžších rozjížděk. Los mi přidělil i obhájkyni zlaté medaile z Vancouveru Číňanku Čou Jang. Ale s tím nejde nic dělat.

Zpočátku jste se držela na prvním místě, ale postupně jste se propadala. Je hodně složité zareagovat na vystupňované tempo? Šlo ještě ze zadních pozic něco změnit?

Šest osm kol před koncem musí člověk počítat s velkým zrychlením. Je potřeba být více vpředu, což se mi nepodařilo. Kdo se udrží na čele, většinou pozici uhlídá. Já jsem tam nebyla a už jsem se mezi tři nejlepší nedostala. A když jsem se připravovala na předjetí čtvrté Kanaďanky, ještě mě ze zadní pozice předstihla Japonka. A to už jsem byla vyřízená úplně.

Procpat se z šesté pozice na čelo je nemožné?

Startovní pole je hodně vyrovnané. Klíčová je drzost, schopnost nebát se a ukázat trošku síly, vystrčit lokty, zjednat si respekt. Měla jsem být drzejší.

Jste rozmrzelá více z konečného výsledku nebo z výkonu?

V tréninku jsem se cítila super a užívala si každou přípravu na ledě. Ale při závodě jsem nebyla tolik svěží, v hale bylo docela vedro. Měla jsem na třetí místo a postup do další fáze závodu.

Ještě vás v Soči čeká start v závodě na tisíc metrů. Co si lze pro úterní závod vzít ze sobotní neúspěšné bitvy?

Led je rychlý, je potřeba dostat se co nejdříve dopředu a udržet se na čele. Musím se dát psychicky dohromady, nabudit. Jsem hodně zklamaná. Jde o velkou ránu pro sebevědomí. Čekala jsem, že můj výsledek bude lepší. Alespoň je povzbudivé, že mi soupeřky neujely. Jen jsem prostě byla vzadu.

Reklama