Hlavní obsah

Lener oznámil jména posil z NHL

PRAHA

Reprezentační trenér Slavomír Lener ukončil mlčení a odtajnil jména hokejistů z NHL, s jejichž službami počítá pro nadcházející mistrovství světa ve Finsku. Do širší nominace se vešel tucet hráčů, Petr Nedvěd z New York Rangers však stále čeká na rozhodutí IIHF. Počet posil ze zámoří ještě nemusí být konečný, Lener bude čekat na vývoj play-off.

Foto: Archiv

Trenér Slavomír Lener.

Článek

Hráči se sejdou v nejbližších dnech v Praze, kde 11. dubna absolvují první společný trénink pod vedením Lenerova asistenta Vladimíra Růžičky. Reprezentační kádr složený z hokejistů evropských soutěží totiž v té době bude na přípravném turné ve Švýcarsku.

Všechny adepty ze zámoří čekají dva starty v přípravných utkáních proti Slovensku a Rusku. Většina z nich se již v pátek zúčastní první přípravy v Praze v hale pražské Slavie, kterou povede Lenerův asistent Vladimír Růžička. Reprezentační tým bude v té době ve Švýcarsku, kde ho čekají první dva přátelské zápasy. "Každý hráč má individuální potřebu oddechnout si od ledu, někdo nechce vypadnout z rytmu. Na Slavii budou hlavně mladí kluci," podotkl Lener.

V Edenu budou určitě chybět Trnka a Straka, kteří se k týmu připojí až v pondělí 14. dubna v Prostějově. Modrý s Bednářem poté stihnou jen druhý sobotní trénink.

Značně nejistá je zatím účast útočníka Rangers Petra Nedvěda, který stále ještě nemá povolení ze strany Mezinárodní hokejové federace. [celá zpráva]

Nominace není jistá

Většina z pozvaných hráčů by se měla představit i na šampionátu, i když jistou nominaci podle Lenera nemá nikdo. "Bude ještě záležet na zdravotním stavu. S některými jsem ale hovořil, že pokud přijedou fit, tak s nimi počítám," přiznal trenér. Právě zdravotní stav by mohl zkomplikovat cestu Hlaváčovi. Střelec zlatého gólu ve finále mistrovství 1999 v Lillehammeru měl totiž problémy se zlomeným prstem na ruce. O možnost představit se na MS budou také muset bojovat nováček NHL z Buffala Kotalík a juniorští světoví šampioni Vrbata s Vašíčkem.

Na MS ve Finsku se však s největší pravděpodobností představí i další hráči z NHL. Vedení národního týmu se totiž rozhodlo počkat na výsledky prvního kola Stanleyova poháru, které skončí nejpozději 22. dubna. Poté by mužstvo ještě doplnili další hokejisté z vyřazených celků.

"Ve dvou případech to vychází, že budeme mít k dispozici obránce, od kterých máme přislíbeno, že přijedou. Obdobná situace je i v dalších sériích, takže jsme se rozhodli, že počkáme na špičkové hráče," prozradil reprezentační kouč. Mezi vyhlédnutými hráči jsou například Roman Hamrlík a Radek Martínek z New Yorku Islanders, Karel Rachůnek a Martin Havlát z Ottawy, Pavel Kubina a Václav Prospal z Tampy, Patrik Eliáš z New Jersey, Petr Sýkora z Anaheimu, Roman Čechmánek z Philadeplhie či Tomáš Kaberle z Toronta.

Jágr asi nepřijede

Počet hráčů, na které chce kouč čekat, zatím není stanoven. "Nemá cenu říkat kolik. Uvidíme, jak se nám bude dařit v zápasech a jak bude vše vypadat," podotkl. Podobně však budou podle něj postupovat i další týmy. "Určitě nebudeme sami," zdůraznil Lener.

Velmi nepravděpodobná je pouze nominace Jaromíra Jágra z Washingtonu. "Jarda se trápí celou sezonu a má zranění. Uvidíme, jak a jestli vůbec odehraje první kolo play off," poukázal Lener na problémy kapitána loňského českého týmu na MS. Aktuální informace však bude získávat od Mariana Jelínka, Jágrova kondičního trenéra a reprezentačního konzultanta, jenž je momentálně v USA.

POSILY Z NHL
Brankář:
Tomáš VokounNashville
Obránci:
Jaroslav ModrýLos Angeles
Jaroslav ŠpačekColumbus
Pavel TrnkaFlorida
Útočníci:
Jaroslav BednářFlorida
Jan HlaváčCarolina
Aleš KotalíkBuffalo
Petr NedvědNY Rangers
Martin StrakaPittsburgh
Josef VašíčekCarolina
Radim VrbataCarolina
David VýbornýColumbus

JAK SI LETOS VEDLI

Brankoviště

Tomáš Vokoun se letos konečně dočkal vytouženého postu jedničky. Nashville na něm stavěl a poté, co pustil Mika Dunhama do New Yorku Rangers, byla jeho pozice naprosto neohrožená. Vokoun držel Predátory dlouho v naději na premiérovou účast v play-off, v devětašedesáti utkáních vychytal tři čistá konta a průměr obdržených branek na zápas udržel na 2,2. V obou případech jde o jeho nejlepší výsledek v kariéře.

Obranná třetina

Pavel Trnka zahájil sezónu, stejně jako pět předchozích, v Anaheimu, ukončil ji ovšem na Floridě v týmu Panterů. Trnka nepatří k ofenzivně laděným bekům, zato si spolehlivě vede před vlastní svatyní. Letos odehrál 46 utkání, v hodnocení účasti na ledě byl jeden bod v plusu, což není v obou týmech zrovna obvyklá statistika.

Jaroslav Modrý je sice nováček v reprezentaci, v zámoří však žádným zelenáčem není. V prestižní soutěži působí již od roku 1993. Vystřídal tři týmy, posledních šest sezón je ale pevně spjat s Los Angeles. V uplynulých dvou sezónách se výrazněji prosazoval i v koncovce, zatímco loni nastřádal 42 bodů, což jej vyneslo do týmu světa při Utkání hvězd, letos zaznamenal 38 bodů (13+25).

Nejznámější z trojice obránců Jaroslav Špaček chyběl v Columbusu jen v jediném utkání. S podobnou železnou kondicí se představil jen v sezóně 1999-2000, kdy odehrál všechny zápasy.

Útočná vozba

Martina Straku trápila loni smolná zranění, takže se jeho konto zápasů rozrostlo jen o třináct. Po krušném ročníku se vrátil do kolotoče NHL a odehrál šedesát utkání, v nichž nastřílel osmnáct branek a na 28 přihrál.

David Výborný prožil v zámoří svou nejvydařenější sezónu. Většinu ročníku odehrál v elitních formacích, které nastupovaly do klíčových okamžiků zápasu. To se projevilo také v kanadském bodování. Někdejší sparťan nasbíral 46 bodů, dvacetkrát rozvlnil síť.

Radim Vrbata zahájil ročník v Coloradu, před uzávěrkou trejdů se ovšem stěhoval do Caroliny. Tam se skvěle uvedl, dostal na ledě více prostoru a odvděčil se pěti brankami v deseti utkáních. V dresu Avalanche předtím stihl nasbírat třicet bodů (11+19).

Tříčlennou kolonii z Caroliny doplňují Jan Hlaváč a Josef Vašíček. Hlaváč je zámořským cestovatelem, ve čtyřech sezónách oblékl dres stejného počtu klubů. Vašíček strávil v Carolině třetí ročník, část sezóny byl ovšem zraněný a do plné zápasové porce mu chybělo 25 utkání. I proto stihl nastřádat jen dvacet bodů (10+10).

Jaroslav Bednář naskočil mezi zámořské mantinely poprvé v roce 2001, ještě v dresu Králů z Los Angeles. Nepatřil však k vytíženým hráčům, spíše jen pendloval mezi farmou a prvním týmem. Novou šanci mu letos dal na Floridě Mike Keenan, Bednář odehrál za Pantery 52 utkání s bilancí pěti branek a třinácti přihrávek.

Také Aleš Kotalík dostal pořádnou šanci až letos a chytil ji za pačesy. Ve slabém Buffalu si zahrál v osmašedesáti utkáních a vsítil 21 branek. Zejména na přelomu roku řádil a jako jediný z Šavlí byl schopen pravidelně střílet branky a rozhodovat zápasy.

Petr Nedvěd letos opět prožil zklamání. S newyorskými Rangers se znovu, již popáté, neprobil do play-off a jeho poslední vzpomínka na boje o Stanley Cup je již notně zaprášená (1997 s Pittsburghem). Nedvěd si z Manhattanu poveze 58 bodů (27+31) z osmasedmdesáti zápasů. Nad jeho startem zatím visí otazník v podobě rozhodnutí IIHF.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články