Hlavní obsah

Stříbro z Inzellu přiblížilo Sáblíkové osmý celkový triumf ve Světovém poháru

Inzell/Praha

Česká rychlobruslařská královna dlouhých tratí Martina Sáblíková vybojovala v sobotu na předposledním závodě Světového poháru v Inzellu stříbro na tříkilometrové trati a přiblížila si tak celkové prvenství v seriálu. Pokud zvládne za týden finále v Heerenveenu, ovládne dlouhé tratě poosmé v řadě.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Martina Sáblíková.

Článek

V sobotu jela v poslední rozjížďce s Němkou Claudií Pechsteinovou, svojí největší soupeřkou v boji o celkové prvenství. V podstatě jí nedala nejmenší šanci a rozdrtila ji o tři sekundy. Závod sice vyhrála nizozemská střela Ireen Wüstová, ale Sáblíková byla i tak nadmíru spokojená.

„Od 19. února, tedy olympijského zlata na pět kilometrů, jsem nezávodila a bylo to znát. Nohy bolely, ale čas není špatný. Určitě jsem s ním i umístěním hodně spokojená. Ve třetím kole jsem měla menší krizičku, ale zvládla jsem ji. Potřebovala jsem porazit Claudii Pechsteinovou, to bylo vzhledem k celkovému prvenství ve Světovém poháru nejdůležitější. Vítěznou Ireen Wüstovou jsem nehonila, to nemělo cenu. Celkově mě ohrozit nemůže,“ říkala Martina Sáblíková spokojeně v telefonickém rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Nemusela by ani jet

V Heerenveenu se ve finále Světového poháru bude příští sobotu přidělovat o polovinu víc bodů. Podle propočtů Sáblíkové stačí i při vítězství Pechsteinové čtvrté místo. „Kombinací, za nichž bych mohla vyhrát poosmé Světový pohár, je víc. Dokonce i taková, že bych vlastně nemusela jet vůbec. Ale o té samozřejmě s trenérem Petrem Novákem nepřemýšlíme. Uvidíme, jak se bude vyvíjet situace v sobotu v samotném závodě. V každém případě si budu hlídat zase Claudii,“ prozradila svoji taktiku pro finálovou trojku na nejslavnějším nizozemském oválu.

Po olympiádě absolvovala spoustu akcí. „Měl jsem trochu obavy, abychom nedopadli jako biatlonisté, kterým návrat do Světového poháru po skvělé olympiádě nevyšel,“ přiznal trenér Petr Novák. „To je pravda, hlavou mi to proběhlo. Po olympiádě jsem víc než týden nic nedělala. Na brusle jsem se postavila až v Inzellu a bylo to znát,“ dodala Sáblíková. A trenér s úsměvem prozradil. „Na prvním tréninku v Inzellu se na bruslích poněkud motala, ale brzy se dostala do normálu.“

Ztrátu motivace nezná

Olympijské zlato a stříbro svým významem něco váží, ze sportovců dělá nesmrtelné legendy. Motivovat se na „obyčejný“ Světový pohár je pak těžké... „Tak s tím nemám problém. Pořád chci vyhrávat. Jakmile stojím na oválu, mám motivace dost. Po takové přestávce to je ale spíš o chybějící síle a manku v tréninku. Musí se to ubojovat.,“ odmítla sebemenší podcenění. Neporazitelná je na pět kilometrů, jenže tenhle maratón se jezdí jen výjimečně. „Jely se jen tři závody. Jednou při Světovém poháru, při evropském šampionátu ve víceboji a na olympiádě. S tím nic nenadělám. Ale ve Světovém poháru jich bývalo víc,“ povzdechla si.

Lepší se i Karolína

Trenér Petr Novák si v Inzellu lebedí. „Všechno tu běží podle nejlepších předpokladů. Martina zvládla perfektně trojku. Hlavní bylo udolat Pechsteinovou, což zvládla. V pátek musela jet patnáctistovku, aby pro příští sezónu nevypadla z elitní skupiny, i tak zajela druhý nejlepší čas v Evropě,“ měl spočítáno Novák.

„Karolína Erbanová výborně zvládla pětistovku. Stoupá nahoru, osmé místo a hlavně dosažený čas jsou výborné. Ještě čtyři desetinky a jezdí o medaili,“ liboval si trenér. Zatímco Erbanovou čeká v neděli závod na jeden kilometr, Sáblíková bude trénovat. Do Heerenveenu pak odletí v pondělí.

Reklama

Související témata: