Hlavní obsah

Show, sázky. Bruslařská unie je proti, Sáblíková o ničem neví

Lausanne

Vedení Mezinárodní bruslařské unie (ISU) pohrozilo trestem všem rychlobruslařům, kteří by se v květnu představili v plánovaném exhibičním závodě Ice Derby v Dubaji. Pořadatelé z řad asijských provozovatelů sázek chystají měření sil hlavních hvězd rychlobruslení na krátké a dlouhé dráze na speciálním 220 metrů dlouhém oválu. K dispozici mají údajně rozpočet ve výši 500 miliónů dolarů.

Foto: Issei Kato, Reuters

Martina Sáblíková na olympijské trati na 5000 metrů. O novém projektu nic neví.

Článek

Podle německé agenty DPA byli na akci pozváni olympijští šampióni a další medailisté ze Soči. Martina Sáblíková mezi nimi není. "O podobné akci nic nevím, momentálně se soustředíme na závěr sezóny. Nic jsme o tom ale neslyšeli ani od jiných rychlobruslařů," řekl trenér trojnásobné olympijské vítězky Petr Novák.

Autoři projektu na Ice Derby pracují již od roku 2011 a jejich cílem je v létě uspořádat sérii exhibičních závodů, v kterých by se utkávaly největší hvězdy obou rychlobruslařských odvětví. Na jejich výsledky by se sázelo.

"Myslím si, že lidé by chtěli vědět, kdo by vyhrál, kdyby se utkali všichni olympijští šampióni," řekl jeden z promotérů Jack Mortell v lednu, kdy projekt představoval. "Bylo by to víc než rychlobruslení. A také by to byla šance pro sportovce po skončení aktivní kariéry," uvedl Mortell.

S myšlenkou na tento typ závodění přišel již v roce 2006 jeden korejský podnikatel, který se inspiroval u cyklistického keirinu. Ten vznikl v Japonsku v minulém století také hlavně kvůli sázkám a nyní je plnohodnotnou cyklistickou disciplínou.

ISU však pro podobný krok nemá pochopení. "Nebudeme postihovat Ice Derby, ale všechny sportovce, kteří se soutěže zúčastní," uvedla mezinárodní unie v oficiálním prohlášení. Účast na podobném závodě podle zástupců ISU odporuje etickému kodexu.

Reklama