Hlavní obsah

Olympijské hry v Soči prý vydělaly více než 800 miliónů korun

Moskva

Příjmy zimních olympijských her v Soči převýšily výdaje o 1,5 miliardy rublů (827 miliónů korun). Podle agentury Interfax o tom dnes informoval ruský vicepremiér Dmitrij Kozak na zasedání prezidentské rady pro tělovýchovu a sport.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Ohňostroj nad stadiónem Fišt po ceremoniálu k zakončení olympijských her v Soči.

Článek

Podle Kozakových údajů výdaje na zimní olympiádu dosáhly 214 miliard rublů. Přitom ze státního rozpočtu bylo na hry vyčleněno 100 miliard, zbylé prostředky byly investicemi soukromých společností.

Ruská opozice ale oficiální údaje zpochybňovala už před zahájením her a poukazovala na rozsáhlou korupci, jež podle ní přípravu ZOH provázela a výrazně ji prodražila.

Skutečné náklady prý jsou 1,5 biliónu rublů

Známý protikorupční aktivista Alexej Navalnyj na webu zveřejnil interaktivní mapu korupčních praktik, které údajně ovládly budování olympijských sportovišť, komunikací a hotelových kapacit v Soči. Skutečné náklady podle něj dosáhly částky 1,5 biliónu rublů.

Prezident Vladimir Putin dnes ovšem podle Interfaxu pochválil "efektivní správu olympijských objektů". Zároveň navrhl, aby se prostředky, které po olympijských hrách zůstaly, věnovaly na rozvoj masového sportu.

Na zasedání se rovněž hovořilo o budoucnosti olympijských objektů. Podle Kozaka je jich 485 zapojeno do "programu dalšího využití". Ze zprávy Interfaxu ale není jasné, zda přitom uvedl nějaké konkrétnější informace.

Reklama

Související témata: