Hlavní obsah

Verner přijel na svět z penze, teď je čtvrtý a může útočit na medaili!

Saitama
Aktualizováno

Křepčil radostí, jásal jako už dlouho ne. Životní výkon předvedl v nastaveném čase své krasobruslařské kariéry. Tomáš Verner po báječném vystoupení v úvodní části soutěže na MS v japonské Saitamě půjde do volných jízd ze čtvrté příčky. Může útočit na medaili! Naopak Michal Březina propadl a do finále prošel až ze třiadvacáté pozice. Překvapivě vede domácí Tacuki Mačida, který si známkou 98,21 o více než sedm bodů vylepšil osobní rekord a předčil španělského mistra Evropy Javiera Fernándeze i olympijského šampióna Juzura Hanjua.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Tomáš Verner po krátkém programu na MS v Saitamě.

Článek
Fotogalerie

Mistr Evropy z roku 2008 Verner již po krátkém programu ví, že se mu prodloužení kariéry a chvilkový návrat z již ohlášené závodnické penze vyplatily. Už jen ta dráždivá naděje na medaili, byť v poli bez řady absentujících hvězd, stojí za to.

Předvedl čistou jízdu se čtverným toeloopem, axelem i kombinací a známkou 89,08 bodu si o 5,5 bodu vylepšil osobní rekord. Už v krokové pasáži z něj sálala radost, a když dozněly poslední tóny hudby, svalil se na záda na led. Před nadšeným publikem několikrát vyskočil radostí a za mantinelem se objal s koučem Michaelem Huthem i dojatou trenérkou Vlastou Kopřivovou.

Březina hodně kazil

Naprosto opačné emoce před ním prožíval Březina. Ten zahájil krátký program solidně, když se při úvodním čtverném salchowu dotkl rukou ledu, ale dokázal za něj zařadit dvojitý toeloop. Pak ale pokazil flip, kterému ubral jednu otáčku a navíc ještě upadl, a možná i následkem tohoto nezdaru vůbec nesbalil svůj jindy výstavní axel. Za technickou hodnotu krátkého programu dostal pouze 26,43 bodu, druhou nejhorší známku z celého startovního pole. Jen známka za programové komponenty ho posunula do volných jízd.

Čtyřiadvacetiletý Mačida byl pátý na únorové olympiádě, ale do japonské nominace pro MS se protlačil vůbec poprvé. Suverénním krátkým programem s náročnou kombinací čtverného a trojitého toeloopu si před volnou jízdou vypracoval náskok 1,79 bodu před Fernándezem.

Pád při čtverném toeloopu odsunul na průběžné třetí místo Hanjua, který na svého krajana ztrácí bezmála sedm bodů. Olympijský šampion v technické známce zaostal i za Vernerem, ale díky vyššímu hodnocení programových komponentů českého reprezentanta v krátkém programu předčil o více než dva body. Volné jízdy mužů se uskuteční v pátek.

Mistrovství světa v krasobruslení v Saitamě (Japonsko):
Muži - po krátkém programu:
1. Mačida (Jap.) 98,21
2. Fernández (Šp.) 96,42
3. Hanju (Jap.) 91,24
4. Verner (ČR) 89,08
5. Jan Han (Čína) 86,70
6. Kozuka (Jap.) 85,54
...
23. Březina (ČR) 62,25
Dosáhne Tomáš Verner na medaili?
Ano
48,4 %
Ne
51,6 %
Celkem hlasovalo 8213 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články