Hlavní obsah

Spor mezi ČSTPS a paralympijským výborem se přiostřuje

PRAHA

Spory uvnitř českého paralympijského hnutí se přiostřují. Vedení Českého svazu tělesné postižených sportovců (ČSTPS) se nelíbí zejména neprůhledné financování Českého paralympijského výboru (ČPV) jako orgánu, jenž bez řádné valné hromady ovládá grémium pěti mužů od samého počátku vzniku organizace v roce 1993. Pouze v roce 2002 nahradil Libora Šnajdra za ČSTPS Jan Nevrkla.

Foto: pro Sport.cz Václav Eybl

Šéf Českého svazu tělesně postižených sportovců Jan Nevrkla.

Článek

Loni v olympijském roce činil rozpočet ČPV a Unie zdravotně postižených sportovců (UZPS) podle předsedy ČSTPS Nevrkly asi 75 miliónů korun. "Asi říkám proto, že finální čerpání rozpočtu a zejména vyúčtování jsem nikdy neviděl, ani jako člen výkonného grémia," prohlásil Nevrkla na čtvrteční tiskové konferenci. Výkonný předseda ČPV František Janouch svůj mobilní telefon dnes nezvedl.

Spory už se táhnout tři roky. "Celou dobu jsme se snažili vyřešit spor uvnitř, ale už to nešlo," uvedl Nevrkla. Problém se vyhrotil poté, co vedení ČPV postavilo ČSTPS mimo struktury svazu a přijalo Českou asociaci tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS), která má nyní asi dvacet členů a snaží se dopisy přinutit na 3000 sportovců sdružených v ČSTPS získat do svých řad. K tomu jsou podle Nevrkly sportovci vyzýváni i předsedou ČPV Vojtěchem Volejníkem.

"Je to jako za minulého režimu, nutí mě vstoupit někam, kam nechci," nechal se slyšet trojnásobný paralympijský vítěz z Atén plavec Martin Kovář. V dopise stojí, že handicapované sportovce bude moci výhradně zastupovat ČATHS. "Pro reprezentaci České republiky ... proto bude nezbytné, abyste se stali členy ČATHS," píše se mimo jiné doslova v dopisu ČPV sportovcům.

Ježek: Je to neprůhledné

Vedení ČSTPS nedávno pohrozilo v případě neřešení problémů vystoupením z ČPV. Při následné schůzce na ministerstvu školství se ale obě strany zavázaly jednat bez dalších sporů, grémium ČPV však poslalo Nevrklovi dopis, v němž vystoupení organizace z vrcholného paralympijského orgánu "s pochopením bere na vědomí".

V čele ČATHS stojí Libor Šnajdr, jenž musel pod tíhou důkazů finančních nesrovnalostí v hospodaření v roce 2001 odstoupit z funkce předsedy ČSTPS. Jeho syn David ve funkci vedoucí české výpravy na zimní paralympijské hry do Turína nedávno nahradil dříve řádně zvolenou Radku Kučírkovou z ČSTPS.

"Poslali mi jen dopis, kde nebyl uveden ani důvod odvolání," řekla místopředsedkyně sdružení ČSTPS, které od ČPV dostalo z letošních státních dotací dva milióny, zatímco ČATHS dvakrát tolik. "Možná by to státní úředníky zajímalo," vybídl ke kontrole plavec Kovář. "Chceme, aby čerpání prostředků bylo kontrolováno a vystaveno auditu, ale to se do roku 2004 nestalo," řekl Nevrkla.

Podle reakcí na internetu ČSTPS za úsilím o transformaci ČPV stojí většina členů ČSTPS. "Zatím mě ale ČATHS nepřesvědčila o schopnosti zajistit fungování, o nezávislosti na jiných subjektech i personálním obsazením. Zatím mi to připadá velice neprůhledné," upozornil olympijský vítěz a stříbrný medailista z Atén v cyklistice Jiří Ježek, jenž "přestup" zvažoval.

Stejně jako ostatní členové českého paralympijského hnutí čeká na výsledek volební valné hromady ČSTPS, která se v sobotu koná v Praze. Členy sporné ČATHS jsou totiž i čtyři lidé, kteří jsou stále v řadách ČSTPS a mají dokonce volební hlas. "To je porušení našich stanov. Uvidíme, zda budou mít sílu a přijdou naše členy přesvědčit o tom, že jsou pro ně lepší budoucností," dodal Nevrkla.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články