Hlavní obsah

Velkou národní vyhráli trenér-lékař a žokej navrátilec

Překvapivým vítězem Velké národní v Liverpoolu se stal jedenáctiletý kůň Pineau De Rey s žokejem Leightonem Aspellem, který dosáhl životního úspěchu. Hned při své první účasti ve slavném překážkovém dostihu se radoval z triumfu trenér Richard Newland, jenž provozuje malou stáj a až do začátku letošního roku se stále věnoval také své profesi lékaře.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Teaforthree s žokejem Nickem Scholfieldem padá při Velké národní v Liverpoolu.

Článek

Aspell před sedmi lety s ježděním skončil, ale o dva roky později se vrátil a dnes se mu to vyplatilo měrou vrchovatou. V roce 2003 obsadil ve Velké národní druhé místo, tentokrát už dosáhl na vrchol. S Pineau De Rey zvítězili před zraky 71 tisíc diváků s náskokem pěti délek. Druhý skončil Balthazar King a třetí jeden z favoritů Double Seven.

"Je to úžasný den. Velkou národní jsem sledoval odmala. I když se s někým radujete z jeho úspěchů, trochu po tom taky toužíte. Jet Velkou národní je skvělé a jet s někým, kdo má šanci vyhrát, je ještě lepší," radoval se sedmatřicetiletý Aspell.

"Máme štěstí, že máme takového koně. Je to splněný sen, který jsme snili 30 let," uvedl trenér Newland.

Pro Pineau de Rey to bylo sedmé vítězství v kariéře a zdaleka nejcennější, díky kterému vydělal majiteli 561 tisíc liber (18,6 milionu korun) z milionové dotace.

Ze 40 startujících dokončilo dostih 18 koní, všechny pády ale zůstaly bez vážných následků.

Reklama