Hlavní obsah

Horší než Atény. Přípravy her v Riu budí obavy, MOV spouští záchranný balíček

Atény 2004 byly dosud ve světě olympismu symbolem chaosu a značných průtahů při přípravách sportovišť. Jenže teď funkcionáři Mezinárodního olympijského výboru vzpomínají na výstavbu v řecké metropoli skoro s nostalgií. Přípravy her v Riu jsou totiž ještě v děsivějším stavu.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Stávkující dělníci před budoucím olympijským parkem v Riu.

Článek

Do slavnostního zahájení her zbývá ještě 28 měsíců. Lépe řečeno už jen 28 měsíců. Na setkání zástupců letních olympijských sportů (ASOC) v tureckém Beleku sedmnáct z nich vyjádřilo znepokojení nad stavem příprav sportovišť pro své soutěže.

Ještě nezačali stavět

V oblasti Deodoro v západní části Ria se ještě nekoplo do země a to se tam má konat osm sportů. Na budoucím golfovém areálu byste greeny a fairwaye také hledali marně, položení trávy se stále odkládá k nelibosti zástupců sportu, jenž se vrací do programu her.

„Myslím, že situace je teď mnohem horší než před Aténami,“ varoval v deníku NY Times Michael Payne, jenž pracoval jako poradce při kandidatuře Ria.

Tehdejší předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Juan Antonio Samaranch udělil Řekům za skluz pomyslnou žlutou kartu, současný šéf Thomas Bach spustil jakýsi záchranný balíček. Vytvořil několik pracovních skupin, do Ria s předstihem vyslal výkonného ředitele MOV Gilberta Felliho, aby na přípravy dohlédl.

Nevyloučil přesun

Dokonce se začalo mluvit o variantě, že by se hry přesunuly jinam, což Bach na přímý dotaz nevyloučil. „Jediné, co můžu říct, je, že uděláme vše proto, aby hry skončily úspěchem,“ prohlásil. Stěhování her není dva roky před jejich konáním příliš reálné, ale místo nových hal možná budou muset být využity ty existující, byť třeba až ve 400 km vzdáleném Sao Paulu.

„Ani na chvíli jsme nezapochybovali, že připravíme skvělé hry,“ reagovali na kritiku pořadatelé. Jenže čas se krátí a brazilská ekonomika je v horším stavu než v roce 2009, kdy byly Riu hry přiděleny. Brazilci mají zpoždění i v přípravách letošního fotbalového MS a panují obavy, že potřebné finance budou odebrány právě z rozpočtu pro olympiádu.

„Nikdy bych nedoporučil pořádat dvě tak významné události během dvou let. Ale teď už s tím nic nenaděláme,“ posteskl si předseda ASOC Ricci Bitti. „Jsme vystrašeni z tendence všechny termíny posouvat po fotbalovém šampionátu a podzimních volbách,“ přiznal.

Reklama