Hlavní obsah

Sulovský vyráží na K2

V nejvyšších horách světa se začínají sjíždět české expedice. Vedle obleženého Mount Everestu vyráží po expedici Radka Jaroše a Petra Maška na nejtěžší osmitisícovku světa, proslulou Čhogori neboli K2 také Leopold Sulovský, první Čech, který zdolal nejvyšší vrchol světa bez kyslíkového přístroje.

Foto: ClimbingDutchman.com

Nejobtížnější osmitisícovka světa - K2.

Článek

"Pokud se nám to povede, budeme druzí Češi na vrcholu. Zatím to zvládl jen (Josef) Rakoncaj," připomněl Sulovský nejslavnějšího českého horolezce. "Polda", jak se Sulovskému mezi kamarády přezdívá, povede na nebezpečnou horu devítičlenný tým dobrodruhů z Ostravy, Havířova a Frýdku-Místku.

Skupina vyrazí 22. května a vrátí se až začátkem srpna. Převážnou část této doby stráví na úpatí hory při aklimatizaci. "Je podstatná. Práce ale bude dost. Budeme muset připravovat fixní lana a budovat výškové tábory. Budou celkem čtyři a ten nejvyšší bude ve výšce 8000 metrů," řekl Sulovský. Přes tuto magickou výškovou hranici se při svých výpravách dostal už patnáctkrát, jen třikrát se mu ale dosud podařilo vyšplhat až na vrchol osmitisícovky.

Všichni členové expedice jsou pověrčiví a do hor si vezou talismany. "Mám přívěšek, který jsem dostal od přítelkyně," řekl Sulovský. "Čínského psa. Taky dárek," uvedl další horolezec Josef Lukáš. "Já těch maskotů a talismanů mám od dcery pytel," zasmál se třetí člen týmu Milan Sedláček.

Jaroš půjde na vrchol později

Na svazích K2 se v příštích týdnech bude pohybovat hned několik expedic, jedna z nich bude také česká. Povede ji horolezec Radek Jaroš, který se o zdolání vrcholu K2 pokoušel už dvakrát. Jaroš s Petrem Maškem však budou na vrchol útočit později a se Sulovským by se neměli potkat. "S ostatními se nějak domluvíme," řekl Sulovský. Podle něj není dopředu určen žádný vrcholový tým. "Většinou to bývá tak, že hora si sama vybere," doplnil.

K2 je pověstná častými změnami počasí. To je podle Sulovského hlavní riziko výpravy. "Nebojíme se ani tak padajících kamenů nebo lavin, které by nás ani neměly ohrožovat. Problém bude počasí. Dokáže se rychle zhoršit i na devět dnů," řekl s tím, že právě proto je expedice tak dlouhá, aby měli několik pokusů o výstup.

Vrchol K2 je součástí druhého nejvyššího pohoří světa Karakoram, je asi o 240 metrů nižší než Mount Everest. Přesto je ale mnohem strmější a podle horolezců krásnější. Na její vrchol lidská noha poprvé stoupla v roce 1954.

Reklama