Hlavní obsah

Kreuziger bude štvancem. Obhajuje triumf na Amstel Gold Race: Z jedničky na zádech se hroutit nebudu

Senzační triumf slavil před rokem český cyklista Roman Kreuziger při slavné klasice Amstel Gold Race. Před nedělním startem velkolepé ardenské bitvy borec stáje Tinkoff-Saxo o obhajobě nemluví. „Ostatní si na mě dají velký pozor," tuší sedmadvacetiletý rodák z Moravské Třebové.

Foto: http://romankreuziger.com

Roman Kreuziger na trati etapového závodu Kolem Švýcarska.

Článek

Během nadcházejícího týdne vás čekají hned tři klasiky. V neděli Amstel, ve středu Valonský šíp, další neděli Lutych-Bastogne-Lutych. S čím do závodů vstoupíte?

Z osobního pohledu jde o první opravdu důležitá vystoupení sezóny. Spíše než k nedělnímu Amstelu se však upínám k Valonskému šípu nebo Lutychu. Je totiž dost nepravděpodobné, že bych stejně jako před rokem při Amstelu sám odjel hlavnímu poli. Soupeři si na mě asi dají velký pozor.

Bude tedy číslo jedna na zádech velkou přítěží?

Spíše je zavazující, protože člověk se chce ukázat v dobrém světle. Ale nejde o problém, nebudu se z jedničky psychicky hroutit. Budou si mě hlídat, jenže ve stejné pozici je dvacet dalších lidí, přičemž deset z nich může stoprocentně myslet na vítězství.

Co jste zvládl během týdne v období od vystoupení v závodě Kolem Baskicka?

Regeneroval jsem, absolvoval pár tréninků za motorkou.

Pojedete si v sobotu alespoň část tratě projet?

Ne, protože je na programu závod hobby cyklistů. Minulý rok jsme vyrazili a bylo to dost nebezpečné. Není potřeba nic studovat. Závod je stejný, dobře trať znám. Navíc mám dost informací od sportovních ředitelů.

V čem je Amstel nejzáludnější?

Je hodně technický. Když má člověk svůj den a je na správném místě, vše běží v pohodě. Ale v opačném případě člověk vydává spoustu energie. A pak je tu výstup na vrchol Cauberg. Nejde o tak těžký kopec, byť má místy sklon dvanáct procent, ale když ho závodníci absolvují čtyřikrát, začne se zajídat. Je tam vždy skvělá kulisa, neuvěřitelné množství lidí. Atmosféra je výjimečná.

Dostal jste jako kapitán týmu šanci mluvit do složení sestavy pro Amstel?

Měl jsem možnost ovlivnit to, ale neučinil jsem tak. Tým vybral zkušenější lidi i nováčky. Máme vyváženou sestavu. Pojedeme na mě, Nikiho Sörensena a Roryho Sutherlanda. Je lepší závod rozehrát na více karet.

Řešili jste se sportovním ředitelem týmu Bjarnem Riisem, proč jste se při Baskicku necítil ideálně?

Bavili jsme se o mé situaci, ale nebudu rozmluvu ventilovat. Jde o interní záležitost.

Rozhodl jste se vynechat z programu závod Kolem Romandie. Proč?

Absolvoval jsem Baskicko a směrem k dalšímu programu by závodů bylo zbytečně moc. V květnu budu chvíli doma, pak mě čeká vysokohorské soustředění.

Budete se tedy soustředit na závod Kolem Švýcarska a následně Tour de France?

Momentálně se koncentruji jen na tři nejbližší klasicky. Týmový parťák Alberto Contador pojede Dauphiné Libére, já bych měl být lídrem pro Švýcarsko. K Tour se zatím neupínám. V širší nominaci je čtrnáct lidí, jistotu má pouze Contador. Rozhodující bude, jak zvládnu právě Švýcarsko.

Reklama