Hlavní obsah

Valná hromada ČSTPS se postavila za Nevrklu

PRAHA

Dosavadní předseda Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) Jan Nevrkla obhájil při sobotní volební valné hromadě ČSTPS svou pozici a dostal plnou podporu členů svazu ve sporu s vedením Českého paralympijského výboru (ČPV) a Unií zdravotně postižených sportovců (UZPS). ČSTPS tak zůstala nadále jedinou reprezentativní organizací zastřešující tělesně postižené sportovce v Česku i v zahraničí.

Foto: pro Sport.cz Václav Eybl

Jan Nevrkla byl potvrzen ve funkci šéfa Českého svazu tělesně postižených sportovců.

Článek

Valná hromada odmítla řešení ČPV, který ČSTPS postavil mimo své struktury a přijal za řádného člena Českou asociaci tělesně handicapovaných sportovců s přibližně několika desítkami členů a bez odpovídajících výsledků. Přesto do této asociace plynou z UZPS a pravděpodobně i z ČPV miliónové částky, z toho významná část ze státního rozpočtu.

"Nikdy jsem totiž dokonce jako člen grémia ČPV rozpočet ani vyúčtování neviděl," vysvětlil slovo "pravděpodobně" Nevrkla.

Drtivá většina z více než 160 delegátů zastupujících téměř 3000 členů z 87 klubů a 25 sportů se vyjádřila pro transformaci Českého paralympijského výboru a Unie zdravotně postižených sportovců (UZPS). Do výboru ČSTPS byla zvolena Radka Kučírková, jež byla nedávno paralympijským výborem bez udání důvodu odvolaná z funkce vedoucí výpravy pro Zimní paralympijské hry v Turíně.

Sportovce zastupují ve výboru Jolana Matoušková, vítězka z paralympiády v Sydney a stříbrná z Atén, a Michal Stark, účastník čtyř Letních paralympijských her a bronzový medailista ze Sydney. Paralympionik roku a trojnásobný vítěz z Atén Martin Kovář sice do výboru nekandidoval, ale politiku současného vedení svazu směřující k transformaci ČPV plně podpořil.

Volejník delegáty nepřesvědčil

Valné hromady se zúčastnil předseda ČPV Vojtěch Volejník, jehož projev, v němž se snažil přesvědčit sportovce k přestupu do nové asociace, delegáty nepřesvědčil. Zástupci (ČATHS), jež byli zároveň delegáty valné hromady ČSTPS, svou pozici neobhájili.

Tělesně postižení sportovci vyjádřili vůli setrvat v ČSTPS a obnovit společné jednání s ČPV a UZPS. Cílem vedení ČSTPS je transformace obou střešních spolků do organizací s řádnou valnou hromadou, volbami a transparentním účetnictvím. "Sportovci jasně prokázali, že se nehodlají smířit s vyvíjeným nátlakem ČPV. Valná hromada vnímá strukturu ČPV za nepřípustnou," pravil Nevrkla.

Nelíbí se mu skutečnost, že rozhodování o rozpočtu v řádech desítek miliónů korun a osmnáctitisícové členské základně stojí na pěti lidech, kteří v grémiu figurují od samého počátku vzniku organizace v roce 1993. Pouze v roce 2002 nahradil Libora Šnajdra za ČSTPS Nevrkla. "Věříme, že se podaří všechny problémy brzy vyřešit," dodal staronový předseda ČSTPS.

Reklama