Hlavní obsah

Sedm diagnóz a každá jiná. Olympijský vítěz Svoboda pořád nemůže trénovat naplno

Praha

Z poolympijské zlaté euforie moderního pětibojaře Davida Svobodu vytrhly zdravotní problémy, které ho už druhým rokem sužují. Už několikrát se chytal naděje, že bolesti nohou mizí, ale ze zlepšení se těšil vždy jen dočasně.

Foto: Petr Horník, Právo

Moderní pětibojař David Svoboda, olympijský vítěz z Londýna.

Článek

„Aktuálně to nevypadá jinak, než před několika měsíci,“ povzdechl si devětadvacetiletý Svoboda. „Naplno pořád netrénuju, pro léčbu obou nohou dělám, co se dá, ale pořád mě to nějakým způsobem omezuje,“ vypráví.

Na podzim odletěl na tréninkový kemp do amerického Colorada, kam se plánoval vrátit i na většinu letošní sezóny, ale plány musel přehodnotit. „Za poslední rok jsem absolvoval bezpočet vyšetření. Na podzim už to vypadalo, že jsem podle lékařů zdravý. Jenže v Americe se mi bolesti vrátily a já se zase naplno vrhnul do léčby. Moc se to zatím neposunuje,“ říká.

Zdravotní trable jsou o to nepříjemnější, že Svoboda spolu s lékaři neustále hledá příčiny bolesti. „S trenérem jsme ze srandy počítali, kolik diagnóz jsem si vyslechl a dopočítali jsme se šesti. Teď přišla sedmá a každá je úplně jiná,“ vypráví pětibojař.

Ani klid nepomáhá

Jak zní ta poslední? „Zjednodušeně řečeno je příčinou zablokovaná bederní páteř, která nefungovala dlouhodobě, jak má a byly přetěžovány obě nohy v oblasti bérců. Svaly pak byly neustále přetížené, i když jsem nic nedělal. Takže nepomáhá ani klid, kdy příroda léčí sama. Hojení se musí urychlovat každodenním cvičením,“ popisuje vítěz z Londýna.

V závodních plánech je tak opatrný. Mistrovství Evropy se koná v červenci, světový šampionát v září. „Před měsícem a půl jsem měl plán, že na Evropě absolvuju aspoň štafetu a svět stihnu normálně. Teď si netroufám říct, jestli je pořád úplně reálný,“ přiznává.

Reklama