Hlavní obsah

Kličko obhajuje titul mistra světa. Vzdorovat mu bude bývalý řidič nákladního auta

Oberhausen

Ukrajinského boxera Vladimira Klička čeká v sobotu "rutinní" 25. zápas o titul mistra světa v těžké váze, zatímco jeho soupeř má před sebou životní šanci, o které se mu nesnilo. Australan Alex Leapai se ještě nedávno živil jako řidič nákladního auta, teď bude bojovat o pás organizace WBO a odměnu zhruba jeden milión eur (skoro 28 miliónů korun).

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Mistr světa v těžké váze Vladimir Kličko a jeho sobotní soupeř Axel Leapai z Austrálie (vpravo).

Článek

Čtyřiatřicetiletý rodák se může stát prvním australským mistrem světa v těžké váze, Leapai však bere zápas v Oberhausenu především jako možnost ukázat, že jeho život definitivně nabral správný směr. V minulosti měl potíže s alkoholem a drogami. V roce 2005 strávil půl roku ve vězení za napadení dvou vyhazovačů v nočním klubu v Brisbane.

"Den, kdy jsem nastupoval do vězení, byl nejhorší v mém životě. Theresa byla těhotná s Laexem. Když jsem se dostal ven, byla už v osmém měsíci. To bylo hodně těžké," svěřil se někdejší ragbista, který má se svou ženou celkem šest dětí. S těžkým srdcem je nechal v Austrálii a do Německa přiletěl s rodiči, čtyřmi bratry a dalšími příbuznými.

"Chci ukázat, že se ze mě stal lepší člověk a že jsem se poučil ze svých chyb. Napáchal jsem spoustu špatností, teď chci své rodině splatit důvěru. O téhle příležitosti jsem dlouhé roky snil a děkuji Ježíšovi, že mi ji dal," prohlásil Leapai.

Australský Rocky Balboa, hodnotí Kličko protivníka

Šanci bojovat o titul si vysloužil překvapivým vítězstvím nad Rusem Denisem Bojcovem loni v listopadu. V 37. profesionálním zápase vybojoval 30. vítězství, prohrál zatím čtyřikrát.

"Klidně mi říkejte, že jsem snílek. Austrálie nikdy šampióna v těžké váze neměla a kdo ví, kdy se taková šance zase naskytne. Takže abych byl upřímný, bude mi muset vyrvat srdce z těla," uvedl Leapai.

"Alex je jako australský Rocky Balboa," prohlásil Kličko. O čtyři roky starší Ukrajinec má bilanci 61 výher a tří porážek. I když je jeho soupeř jasným outsiderem, Kličko ho prý nepodcení.

"Ukázal, že má tvrdé údery a velké srdce. Umí dát ránu a v té roli podceňovaného se cítí dobře," řekl Kličko, který byl během přípravy myšlenkami spíš na Ukrajině kvůli konfliktu své rodné země s Ruskem.

Reklama