Hlavní obsah

Dvě piva a spát. Krpálka po historickém triumfu zmohla únava

Montpellier/Praha

Byl skeptický, obhajobě evropského zlata nevěřil. Z Lukáše Krpálka nemluvila přehnaná skromnost, ale vědomí šestitýdenního výpadku se zraněným ramenem. Jenže v Montpellieru zdolal všechny soupeře v kategorii do 100 kg a jako první český judista zlato obhájil!

Foto: Profimedia.cz

Judista Lukáš Krpálek se zlatou medailí z evropského šampionátu v Montpellieru.

Článek

Překvapil jste sám sebe?

Stoprocentně, protože já na tom fakt nebyl dobře. Bylo to znát i při turnaji, v každém zápase. Vždycky jsem toho měl v druhé minutě plný brejle, všechno bolelo, ruce jsem měl zatuhlý. Ten výpadek byl hrozně vidět. Už v prvním zápase jsem po dvou minutách upadl na wazari a začal prohrávat, to jsem si říkal, že jsem se na to měl vykašlat a radši rameno doléčit. Ale pomohlo mi strašně moc štěstí, většinou se rozhodovalo na konci zápasu nebo v prodloužení.

Překvapený byl i váš kouč Petra Lacina, který vás označil za mimozemšťana.

Tady byli překvapení všichni. Když má někdo výpadek, většinou trvá, než naskočí zpátky.

Na čem byl tréninkový výpadek nejvíc znát?

Na všem. Já se hodně bál nastupovat do chvatů, nebyl jsem si ramenem jistý. A po dvou minutách jsem odpadal. S dechem jsem mohl, ale odcházely mi ruce, tam to bylo hrozně znát.

Samotné rameno vás během turnaje omezovalo?

Ve druhém zápase mě Ukrajinec Blošenko vzal trošku do páky, protáhl mi ruku a zabolelo to. Ale jinak mě nijak neomezovalo, jen jsem se o něj podvědomě trochu bál.

Vy jste letos uspěl i na turnajích v Paříži a Praze, rovněž po tréninkovém výpadku. To už skoro vypadá, že na vrcholné akce nepotřebujete trénovat…

Před Paříží jsem měl za sebou soustředění v Koreji a Japonsku, tam jsem ještě celkem natrénováno měl. Ale teď už to bylo hrozně znát. Pral jsem se hodně špatně, z diváckého hlediska to bylo hrozné judo, ale dokázal jsem nasadit techniku na zemi. Rozhodně už do turnaje nechci nastoupit, abych se takhle trápil i s méně kvalitními soupeři.

Finále s Gasimovem z Ázerbájdžánu jste rozhodl šest sekund před koncem.

Po semifinále jsem si říkal, že když už jsem tak blízko k obhajobě, dám do toho maximum. Měl jsem toho dost, ale Gasimov taky, rozhodovalo, kdo je míň unavený. V posledních vteřinách jsem ho chytil do držení.

A evropské zlato jste obhájil jako první český judista.

To je jedna z věcí, která mě hnala k obhajobě. Jsem rád, že se mi to povedlo jako prvnímu.

Zbyly vám ještě nějaké síly na sobotní oslavu?

Měl jsem toho plný kecky. Trenéři koupili šáňo, tak jsme to jednou lahví zapili, dal jsem si dvě piva a šel spát. V neděli nás ještě čekala družstva a páté místo v Evropě je hodně pěknej výsledek (Krpálek nastoupil k zápasu o bronz, v němž získal jediný český bod - pozn. red.). Oslavy budou v týdnu s klukama z reprezentace i USK.

Reklama

Související témata: