Hlavní obsah

Šimůnka a spol. nepustilo na Everest počasí

PRAHA

Ambiciózní plán skupiny Himalaya 8000 o teprve osmý průstup tzv. Hornbeinovým kuloárem v severní stěně Mt. Everestu skončil nezdarem. Šestičlenné expedici ve složení Josef Šimůnek, Ivan Foltýn, Josef Morávek, Petr Hojna, Soňa Boštíková a Lucie Oršulová zabránilo v průstupu horou nepříznivé počasí a expedice zahájila přesun zpět do Česka.

Foto: www.himalaya8000.com

Pohled na vichrem bičovaný vrchol Mt. Everestu (8850 m)

Článek

Počasí v oblasti Mount Everstu si s horolezci nepěkně pohrálo, po počáteční sněhové nadílce začal foukat silný vítr, který znemožnil jakýkoliv pokus o dobytí vrcholu nejvyšší hory světa ve výšce 8850 m. Česká výprava se nakonec pokoušela odsunout i datum odletu ve víře, že by se počasí mohlo zlepšit, předpověď na následující dny ale určila smutný ortel.

"Předpověď sice mluví o nějakém okně bez větru, ale to je zase maximálně na jeden den. Na další dny okolo je hlášen vítr 100 nebo 120 km/h. Takže to nemáme absolutně žádnou šanci udýchat bez kyslíku. Nikdo to nechce vyslovit, ale je to tady, konec. Už nemáme šanci, že nás kopec pustí nahoru. Už je to jasné," hlásila v průběhu minulého týdne expedice na svých internetových stránkách.

Čeští horolezci proto zahájili v závěru minulého týdne bourání postupových táborů a snášení materiálu do základního tábora ve výšce 5300 m. A Everest se se Šimůnkovou družinou rozloučil po svém. "Chtěli bychom balit stany, ale nejde to. Počasí nám přichystalo ještě jeden povedený kousek. V noci byla pěkná buřina. A když přestala bouřka, tak začalo sněžit a vydrželo to až do rána. Stále po očku pokukuje po 'tom našem' kopci, ale opravdu tam fouká hodně. To není na lezení," napsali.

Na konci se května se členové expedice vydali s karavanou jaků na cestu z Tibetu do Nepálu. Po několikadenní zastávce v hlavním městě nepálského království Káthmándú, během níž připraví náklad na zpáteční cestu, by měli přiletět zpět do České republiky v sobotu.

Pokusem o zdolání obtížného Horbeinova kuloáru výprava chtěla přepsat historii himálajského horolezectví. Boštíková s Oršulovou se mohly stát prvními Češkami na vrcholu nejvyšší hory světa a současně prvními ženami na světě, které by prošly náročnou cestou z tibetské strany hory.

Reklama

Související témata: