Hlavní obsah

Paralympijský výbor přihlásí členy ČSTPS na mezinárodní soutěže

PRAHA

Český paralympijský výbor (ČPV) bude letos přihlašovat a financovat účast na oficiálních mezinárodních soutěžích také handicapovaným sportovcům, kteří nejsou sdružení v jeho organizaci. Rozhodlo o tom na svém zasedání výkonné grémium, jež tak už nevyžaduje přestup nesdružených sportovců Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) zpět do struktury ČPV.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Ilustrační foto

Článek

Výbor tak zareagoval na vzájemný spor s ČSTPS, jehož vedení kritizuje stanovy zastřešující organizace, její fungování bez valné hromady a řádných voleb a považuje za nejasné hospodaření a rozdělování financí svazům. Zástupci paralympijského výboru tato obvinění odmítají.

Český svaz tělesně postižených sportovců loni oznámil záměr vystoupit z ČPV a chtěl tak rozhýbat jednání o změnách. Grémium ČPV vystoupení svazu rovnou akceptovalo a nyní sdružení téměř tří tisíc tělesně postižených sportovců nepovažuje za svého člena.

"ČPV vzalo bez naší účasti na vědomí neexistující vystoupení, a tím potvrdilo, že se chce vyhnout řešení problematických bodů. Měli jsme vůli jednat společně bez vystoupení," uvedl předseda ČSTPS Jan Nevrkla.

Paralympijský výbor následně založil Českou asociaci tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS) a přesvědčoval členy ČSTPS, aby do ní přestoupili. Ti to však odmítli a zastali se svého předsedy Nevrkly. To ohrožovalo reprezentaci a mohlo by vést až k neúčasti tělesně postižených sportovců na paralympijských hrách v Turíně. S rozhodnutím výkonného grémia se však situace mění.

"ČPV přihlásí na sportovní akce Mezinárodního paralympijského výboru a Evropského paralympijského výboru kromě svých členů dočasně také nesdružené sportovce - členy ČSTPS - na základě individuálních smluv o reprezentaci ČR," stojí v prohlášení ČPV.

Nevrkla namítl, že ČPV "si uvědomuje nezákonnost nátlaku na sportovce k přestupu a pokouší se to obejít formou smluv." Podle něj se jedná o pokus rozdělit sportovce a svaz. "A zcela se to vymyká veškerým pravidlům pro využití státních prostředků na reprezentaci," uvedl Nevrkla.

Podle Janoucha je rozhodnutí dočasné

Výkonný předseda ČPV František Janouch řekl, že rozhodnutí je dočasné, do vyřešení sporu. Podle nyní platných stanov ČPV nemůže přihlašovat a financovat cesty nesdruženým sportovcům na vrcholné akce. "Ale udělali jsme výjimku, protože do tohoto sporu nechceme zatahovat sportovce," dodal Janouch.

Administrativně přihlášku sportovce provede ČATHS a s možností čerpat dotační prostředky státního rozpočtu na reprezentaci i pro tělesně postižené sportovce nesdružené v ČPV podle zprávy souhlasí také Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy.

"ČATHS je uměle vytvořená schránka, jež má nalákat sportovce na peníze. V jejím čele je člověk, kterému Český paralympijský výbor v souvislosti s odchodem z funkce v ČPV v roce 2001 odpustil půjčku 1 300 000," řekl Nevrkla na adresu bývalého předsedy ČSTPS Libora Šnajdra.

Podle jeho slov ČPV mění postoje. "Nám nejde o urvání peněz pro sebe, ale o narovnání poměrů v ČPV. Navrhujeme zajištění odeslání přihlášek přímo z ČPV a nastavení financování přímo do ČSTPS. Reprezentace totiž není pouze účast na soutěži, ale něco stojí i celoroční příprava a rozvojové aktivity," dodal Nevrkla.

Reklama