Hlavní obsah

Krakov nechce ZOH v roce 2022

Krakov

Téměř 70 procent hlasujících se v nedělním referendu v Krakově vyslovilo proti organizování zimních olympijských her ​​v roce 2022 v tomto jihopolském městě. Hlasování se zúčastnilo 36 procent obyvatel Krakova. Aby byl výsledek referenda závazný, muselo se hlasování zúčastnit minimálně 30 procent, oznámilo v pondělí Radio Krakov.

Foto: Svaz lyžařů České republiky

Ilustrační foto

Článek

"Krakované ve svém městě ZOH nechtějí. Naopak chtějí metro, pro jehož výstavbu se vyslovilo 55,1 procenta hlasujících, a nové cyklistické trasy a monitoring bezpečnosti, které získaly 69,7 a 85,1procentní podporu," informovalo rádio.

"Krakov v souladu s vůlí většiny odstupuje od kandidatury města na organizaci zimních olympijských her v roce 2022. Občané před dlouhodobými finančně náročnými projekty upřednostnili řešení současných problémů města," reagoval v pondělí na výsledek referenda primátor Krakova Jacek Majchrowski.

V první reakci na výsledek hlasování přitom Majchrowski tvrdil, že "nesouhlas obyvatel vyslovený v referendu ještě automaticky neznamená odvolání krakovské kandidatury."

Reklama

Související témata: