Hlavní obsah

Tyson chce při návratu soupeře vykuchat jako rybu

WASHINGTON

Boxer Mike Tyson hýří sebevědomím před sobotním návratem do ringu. Bývalý mistr světa hodlá tři týdny před devětatřicátými narozeninami zničit o sedm let mladšího Kevina McBridea. Pro Ira je ctí změřit síly s vyhlášeným Američanem, ale do Washingtonu přijel vyhrát.

Článek

"Vykuchám ho jako rybu," začal Tyson tradiční slovní přestřelku před soubojem. Irský šampion řekl, že duel s Tysonem je pro něj naplněním snu, ale nehodlá svůj idol šetřit. "Jsem soupeř, žádný otloukánek. Až Tyson dostane do brady, tak si bude myslet, že ho praštilo celé Irsko. Uvidíte, šokuji svět," přidal se McBride, který 32 zápasů v profesionálním ringu vyhrál, z toho 27 soupeřů poslal předčasně k zemi, a čtyřikrát odešel poražen.

Bývalý mistr světa Tyson naposledy boxoval před necelým rokem a arénu opouštěl skleslý po debaklu s Britem Dannym Williamsem, který ho knokautoval ve čtvrtém kole. Tyson chce ukázat, že ještě nepatří do starého železa, na pokus o reparát se chystal pod dohledem někdejšího šampiona Australana Jeffa Feneche.

Podle pořadatelů je prodáno skoro 14 tisíc vstupenek a zbývají tři tisíce. Tyson je přes svůj věk tahákem, což dokládá jeho bilance 50 výher (44 knokautů) a pouhých pět proher. "Nikdo nikdy neměl takový život, jako mám já. Můžete si myslet cokoli, že to bylo ponuré žití, ale mám velký život," tvrdil Tyson.

"Pořád je to jeden z nejbrutálnějších bojovníků na světě. Když bude pořádně trénovat, může porazit Vitalije Klička i Johna Ruize, kteří teď mají světové tituly. Věřím, že Mike změnil své myšlení a dokáže se vrátit na vrchol," řekl Fenech v březnu.

Podle promotéra Rocka Newmana bojuje Tyson proti McBrideovi o budoucnost. Když vyhraje, bude mít šanci se znovu ucházet o titul v nejtěžší hmotnostní kategorii, zatímco porážka bude prakticky koncem jeho kariéry. "Myslím, že dobře ví, že ve svém věku má poslední šanci. Ve hře bude osud jeho kariéry," řekl Newman.

Tyson po tréninku odmítl, že by v případě porážky už nikdy nevstoupil do ringu. "Na porážku nemyslím, ale přijde-li, tak se budu dál snažit dělat v životě, co chci. Jednou jste nahoře a jednou dole, ale to neznamená se hned vzdávat," uvedl boxer.

McBride je podle odborníků pomalý a snadno zasažitelný. "Je to rajčatová plechovka," popsal Tyson soupeře, který si zajde před utkáním na hypnózu, aby byl na deset kol připraven.

Ir má inkasovat pouze 150.000 dolarů, zatímco Tyson až pět milionů, ale kvůli různým pohledávkám mu zůstane jen 250 tisíc. Údajně má totiž skoro 40 milionů dolarů dluhů. Například jeho bývalá manželka Monica Turnerová dostane 750 tisíc jako část odstupného za rozvod v roce 2002. Podle odhadů amerických médií Tyson v životě rozházel mezi 300 a 500 miliony dolarů.

Reklama