Hlavní obsah

Tyson prohrál s McBridem a oznámil konec kariéry

WASHINGTON

Bývalý mistr světa v profesionálním boxu těžké váhy Američan Mike Tyson ukončil kariéru. Tyson, jedna z nejvýraznějších postav boxu v posledních dvou desetiletích, to oznámil bezprostředně po sobotní porážce s Irem Kevinem McBridem ve Washingtonu. Osmatřicetiletý Tyson prohrál technickým k.o. po šestém kole.

Článek

Tyson právě v úvodu šestého kola - už viditelně vyčerpaný - trefil soupeře hlavou a rozsekl mu obočí. McBride však i přes krvavé zranění dál útočil, zahnal Tysona do provazů a zasypal ho sprškou úderů. Asistent pak o přestávce oznámil ringovému rozhodčímu, že Tyson nebude v utkání pokračovat.

Po třetí porážce z posledních čtyř zápasů pak slavný Američan na tiskové konferenci prohlásil, že o box už nemá zájem. "Je to tak, končím, nebudu už v tomhle sportu překážet. Nemohu lhát sám sobě, už to pro mne není to hlavní," řekl Tyson, který přitom před zápasem hýřil sebevědomím a vyššího a těžšího irského protivníka hodlal "vykuchat jako rybu".

Tyson si vydělal třicetkrát víc

McBride, jemuž se připisovaly pramalé šance, přesto Tysonův výkon ocenil. "Pořád je to skvělý bojovník, řekl bych, že jeden z nejlepších v historii. Ale dneska jsem měl svůj den," prohlásil dvaatřicetiletý boxer, který před zápasem slíbil, že šokuje celý svět. A to se mu povedlo.

Za utkání měl inkasovat pouze 150 000 dolarů, zatímco Tyson až pět miliónů, ale kvůli různým pohledávkám mu zůstane jen 250 tisíc. Údajně má totiž skoro 40 miliónů dolarů dluhů a podle odhadů amerických médií v životě rozházel mezi 300 a 500 milióny dolarů. V profesionálním ringu skončil s bilancí 50 výher, z toho 44 knokautů, a pouhých šest porážek.

McBride: Je to začátek mojí éry

Borce přezdívaného 'Zvíře' či 'Železný Mike' vyprovodilo do sportovního důchodu v MCI Centru více než 15 tisíc fanoušků. Před novináři působil Tyson zcela vyrovnaně a podle svědků nemluvil nikterak sentimentálně. "Je na čase nasměrovat můj život jinam a chovat se jako otec, který se stará o své děti," prohlásil nezkrotný Američan, jenž seděl ve vězení ze znásilnění a mezi jeho nezapomenutelné historky patří ukousnuté Holyfieldovo ucho ze souboje v červnu 1997.

"Nevím, jestli to je konec éry Mika Tysona, ale určitě to je začátek mojí éry," nechal se slyšet po svém nejcennějším skalpu McBride, do sobotního večera poměrně neznámý Ir. Než Tyson zápas po šestém kole vzdal, u dvou ze tří rozhodčích přitom na body vedl 57:55.

Reklama