Hlavní obsah

Trčala tvrdí, že potají vystoupil na Mount Everest

Pavel Trčala z Brna je prý dalším Čechem, který stanul na Mount Everestu. Sedmadvacetiletý bankovní konzultant podle svých slov vylezl na nejvyšší horu světa severní stěnou s pomocí kyslíku před dvěma týdny bez povolení úřadů, proto svůj úspěch podle České televize tajil.

Foto: www.xmurillo.com

Mount Everest (8850 m).

Článek

Trčala neměl útok na vrchol Mount Everestu v plánu, v česko-ukrajinské expedici Top Servis Everest 2005 působil pouze jako doprovodný lezec a šerpa s úkolem pomáhat svým kolegům. V základním táboře se seznámil s Polákem, kterému donesli do výšky zhruba osmi tisíc metrů drahou kameru, pro niž ale už nedokázal sám vystoupat.

"Požádal mne, abych to udělal za něho, a já, protože jsem se cítil dobře, jsem mu vyhověl," řekl Trčala. Mimořádnou šanci dostat se na vrchol využil, třebaže pokračoval bez patřičných povolení od čínské vlády. Za svůj krok se nyní chystá omluvit a požádat o povolení dodatečně.

S kyslíkem od kamaráda byl na Everestu 30. května dopoledne tamního času. "Měl jsem štěstí, že bylo jasno. Ten zážitek se nedá popsat. Jsem nesmírně šťastný, že jsem to dokázal," uvedl horolezec. "Vím, že jsem se nezachoval podle pravidel, ale lhal bych, kdybych řekl, že nebylo mým snem stanout na vrcholu. Tuto možnost jsem nedokázal odmítnout," prohlásil Trčala.

V minulosti na Mount Everest vystoupili Leopold Sulovský, Josef Nežerka, Vladimír Nosek a Radek Jaroš, Miroslav Caban a Renata Chlumská, dcera českých emigrantů narozená ve Švédsku.

Reklama

Související témata: