Hlavní obsah

Kulhavý na cestě za posledním velkým titulem potkal zebry i opice a bál se jen trnů na trati

Praha

Poslední chybějící titul do bikové sbírky přivezl Jaroslav Kulhavý z maratónského mistrovství světa horských kol. Po 94kilometrové bitvě v jihoafrickém Pietermaritzburgu přidal zlato k těm svým z OH a mistrovství světa i Evropy v cross country.

Foto: Radek Malina

Jaroslav Kulhavý

Článek

„Už mám na kontě asi všechna vítězství, co jsem si mohl v kariéře přát. Těch cyklistických výzev si ještě umím najít hodně, ale všechna top umístění mám posbírána. Moc si té unikátní kombinace úspěchů vážím," vyprávěl bezprostředně po návratu z JAR Kulhavý.

Před třemi lety v Itálii na maratónském šampionátu dojel stříbrný, před dvěma lety myslel jen na OH a loni vzdal svůj zlatý sen krátce po startu. Ale letos slaví. Po triumfu cítil úlevu i radost. „Tento závod byl jeden z mých největších cílů v sezóně a hodně si toho vážím. Letos těch závodů, kdy jsem dělal chyby, ale zároveň se na mě lepila smůla i třeba po technické stránce, bylo docela dost. V Pietermaritzburgu to byla náročná trať, pravé biky. I když ve specifickém prostředí. Za tmy tam nechodí ven ani místní, a když jedete, nepotkáváte zajíce a srnky, spíš zebry a opice. Nevyzpytatelný je i terén kvůli všude přítomným trnům. Defektů jsem se bál, ale dobře to dopadlo," říkal Kulhavý.

Přestože v cíli měl na druhého Rakušana Lakatu k dobru přes tři minuty, průběh závodu pro něho nebyl zpočátku až tak příznivý. „Hlavně na začátku, kde byly takové schody, kdy se stoupalo a mezi tím byly složité sjezdy, jsem v ten titul zrovna moc nevěřil. Ale pak se to zlomilo, chytil jsem druhý dech a zhruba na čtyřicátém kilometru zkusil odjet," líčil.

Forma byla lepší než v Irsku

„Tam se asi rozhodlo, pak už náskok jen narůstal. Nic složitého mě už nepotkalo. Forma byla lepší, než o tři týdny dřív na Evropě v Irsku. Odjel jsem to relativně v pohodě," přiblížil Kulhavý, jehož nejbližším velkým startem bude domácí šampionát v cross country. "Ještě předtím si zkusím menší závod ve Znojmě a ve Velkých Karlovicích, kde bych rád českým fanouškům ukázal duhový dres maratónského šampióna," uvažoval. V září vyrazí i do Norska na klasické mistrovství světa horských kol. "I tam bych rád zajel něco dobrého, tam bude priorita pro druhou půlku sezóny."

Na podzim si ještě zkusí etapový maratón ve Švýcarsku. Další příprava v této disciplíně by měla směřovat k etapovému závodu dvojic na horském kole africkou přírodou nazvaný Cape Epic. „Rád bych tam Švýcarovi Sauserovi pomohl k vítězné rozlučce. Pokud tedy zůstanu ve Specialized, kde mi letos končí smlouva," nastínil Kulhavý, jehož větší ambice do budoucna ale míří stále spíš ke cross country. „Hlavně proto, že to je olympijská disciplína a na horských kolech tím pádem královská. Dokud na to ale mám sílu i věk, tak si klidně přidám i maratón," uvažoval český biker.

Reklama